Opinion

”Malmström - det ser rörigt ut”

Amelia Andersdotter, Piratpartiets EU-parlamentariker.

SLUTREPLIK. Om Cecilia Malmström vill ägna sig åt säkerhetsarbete som står högt i kurs hos EUs medborgare skulle hon satsa på teknologier som stärker privatlivet, svara Amelia Andersdotter.

Det är med ledsamhet jag läser Cecilia Malmströms svar på min debattartikel om säkerhet i cyberrymden. Jag har inte påstått att kommissionen inte stödjer ENISAs fortsatta existens, men nog måste även kommissionär Malmström förstå att det ser rörigt ut när mängden cybersäkerhetsprojekt som kommissionen drar i verkar fler än vad som kan räknas på handens fingrar?

Anledningen att jag är extra kritisk mot cyberbrottslighetscentret är att kommissionen varit exceptionellt otydlig med centrets framtida mål. Från parlamentets sida förväntade vi oss klargöranden från kommissonen i september i år – istället har kommissionen utfärdat en lång rad konsultationer om vad som bör anses vara ett öppet och säkert nät. En konsultation är det första steget kommissionen bör vidta innan det över huvud taget skissar på idéer om nya myndigheter, inte efter att de nya myndigheterna givits mångmiljonbudgetar.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här