ANNONS FRÅN GRÄNGES

Trillium möjliggör eliminering av flussning

Stefan Wass, ansvarig för produktionsinnovation inom Gränges Europa. Foto: Gränges

Med sin Trilliumteknologi hjälper Gränges sina kunder att eliminera flussanvändning och samtidigt förbättra tillverkningsprocess och prestanda hos lödda värmeväxlare i aluminium. Intresset för tekniken är stort internationellt.

Publicerad Uppdaterad

Vid lödning i aluminium tillsätts olika sorters flussmedel för att bryta upp aluminiumoxiden på materialets yta och på så sätt tillåta att det smälta lodmaterialet skapar lödfogar mellan komponenterna. Men, att applicera flussmedlet på ett traditionellt sätt innebär ofta ett ökat behov av underhåll av lödugn . Dessutom kan det vara hälsovådligt att inandas fluorhaltiga dammpartiklar.

Det är med andra ord både kostsamt och komplicerat att använda medlet och hantera dess bieffekter. Detta var något som Gränges ville hitta en lösning på och för två år sedan lanserade bolaget den andra generationen av teknologin – Trillium® Lean. Det är en vidareutveckling av Gränges unika lödteknologi – där flussmedel ingår som en komponent inuti lodmaterialet – vilket innebär att bolagets kunder helt eller delvis kan utesluta flussmedel vid lödning.

– Lodet är en formbar metallkomposit som tillverkas i en sprayformningsprocess. Processen möjliggör tillverkning av legeringar med högt legeringsinnehåll tack vare en väldigt hög stelningshastighet på cirka 10 000 grader per sekund. Det gör att materialet får en mycket homogen struktur, säger Stefan Wass, ansvarig för produktionsinnovation inom Gränges Europa, och tillägger:

– Tack vare vår teknik kan kunden löda med mycket små halter fluss i systemet. Normalt tillsätter man ett eller två gram flussmedel per kvadratmeter yta, men med Trillium klarar man sig på 150 milligram per kvadratmeter vilket innebär att man också får väldigt låga halter flussrester efter lödning.

Tekniken har många applikationsområden, men har störst fördelar för kompakta värmeväxlare som är svåra att flussa. Det kan till exempel vara kylplattor till batterier. 

– Vi ser att det finns stora möjligheter att använda Trillium för den här nya typen av applikationer. Tekniken kommer att vara ytterst aktuell inom de närmaste åren när elbilar blir allt vanligare. Här ligger vi helt rätt i tiden.

För Gränges finns stora möjligheter att ytterligare utveckla teknologin. Enligt Stefan Wass tror man också mycket på generation två av Trilliumteknologin och ser att den har många fördelar redan i dag:

– Lösningen innebär att våra kunder sparar tid och den bidrar framförallt till en kostnadsoptimering. Intresset är stort internationellt och det finns en stor förväntan på marknaden – vi ser att Trillium har alla möjligheter att på en bred front revolutionera marknaden.

Om Gränges:

Gränges fokuserar på valsade aluminiumprodukter för värmeväxlare och utvalda nischapplikationer. Bolaget har 20 procent global marknadsandel för lödda al–HEX. Gränges Research & Innovation (R&I) har mer än 60 högutbildade medarbetare över hela världen som arbetar med produktutveckling, bland annat metallurger, kemister, metallografer, fysiker, maskiningenjörer och tekniker – alla specialister på valsade aluminiumprodukter för värmeväxlare och andra avancerade applikationer.

För mer information vänligen besök: www.granges.com