GÄSTBLOGG: SUSANNA ROMANUS MÅNDAG

Mina nya skor. Garanterat liktornsfria. Och i min favoritfärg.

Vet du vad liktornsplåster heter på tyska? Hühneraugenpflaster. Lägg det på minnet. I Frankfurt kan det vara avgörande.

Måndag 
Ett av de första åren jag var där vaknade en liktorn på lilltån (som jag inte ens visste att jag hade) till liv. Det hade aldrig hänt förut. Jag blev tvungen att vackla iväg till ett av de välutrustade apoteken och på stapplande tyska försöka uttala detta roliga ord. Och problemet löste sig, jag dansade fram på lätta fötter resten av mässan. Allt tack vare från min mycket tyskorienterade chef Daniel Hjorth, smått legendarisk förläggare på Alba. Men numera reser jag utan honom. Måste alltså planera mitt reseapotek och allt annat minutiöst. 

Jag packar aldrig så noga som när jag ska på Frankfurtmässan. Pauserna är obefintliga och springet mellan hallarna så intensivt att man knappt hinner med sina två grillade lunchkorvar "mit Senf und Brötchen". Ibland tycks det nästan vara en tävling i hur många möten man kan klämma in på en dag. Eller också är det våra scouter som tävlar i att göra de mest fullspäckade dagarna åt sina klienter. 

När jag var ung och ny i förlagsbranschen var det det status att man skulle sitta och sucka inför mässorna. Vara lite lagom blasé. "Nu är det dags för Frankfurt, håhå jaja. Suck suck" Det gällde att visa hur många gånger man hade varit där. Och hur extremt lite förväntansfull man var. Och där satt alla vi som inte fick åka och tänkte att vi mer än gärna skulle åka i deras ställe, om det nu var så enormt jobbigt. 
Jag bestämde mig tidigt för att aldrig bli som de. Och jag hoppas att jag trots snart 30 år i branschen inte utstrålar nåt sånt. Vilket privilegium att då och då få åka ut i världen, träffa förlagsfolk som i många fall blivit ens goda vänner och sitta och prata om det som intresserar oss alla allra mest: litteratur och böcker. 

Och imorgon bär det av igen. Morgonflyget. Läge att lägga sig snart och vila sig i form. Men behövs nu ännu ett par skor? Schemat i utskrift om mobilen pajar? Ja ja. Försök komma i säng nu. Dags att sova. 
Men har jag pussat pojkarna tillräckligt? Har de koll på sina läxor? Har Göran ens fattat att jag ska vara borta? Men hallå - lugna ner dig, gå och sov. 

Vill du läsa vidare?

Teckna en digital prenumeration för att ta del av denna artikel och allt annat på Svb.se.

Helår Digitalt

1480 kr

Köpa

Prova på 2 månader

199 kr

Köpa

Powered by Labrador CMS