Tillbaka

Jag gjorde det!

2010-02-19
”Nu ska vi se”, tänkte jag lite elakt när jag gick in genom dörrarna på Akdemibokhandelns butik på Mäster Samuelsgatan i Stockholm, paradbutiken framför alla andra. Nej, nu ljuger jag. Den elaka t...

”Nu ska vi se”, tänkte jag lite elakt när jag gick in genom dörrarna på Akdemibokhandelns butik på Mäster Samuelsgatan i Stockholm, paradbutiken framför alla andra.

Nej, nu ljuger jag. Den elaka tanken uppkom lite senare, när jag satt i kaféet.

Jag hade stämt träff i Ackis-butiken och som alltid drogs jag som av en osynlig kraft mot de två podierna med nya utländska deckare. Jag brukar för det mesta få med mig åtminstone ett par böcker därifrån varje gång jag är där. Jag tror faktiskt att jag varit en av deras önskekunder genom åren. Men icke mer verkar det som.

Nåväl. Jag hittade fyra böcker som jag tog med mig till kaféet: en Barbara Nadel, en Denis Johnson, en Peter Temple och en Walter Mosley. Alla sprillans nya. Jag bläddrade, funderade, tittade på priserna. ”Ah, det blir lite svettigt”, tänkte jag. ”Har de inte höjt priserna det sista året?”

Fast nya Peter Temple bara måste jag ha. 189 spänn. Ok. Jag lade den i köphögen. Sedan Death by Design av Barbara Nadel. Suck, jag måste få träffa Cetin Ikmen och få känna doften av Istanbul igen. Det var alltför länge sedan. 229,-. Också svettigt, men nöden har ingen lag.

Och Nobody Move av Denis Johnson. 229,-. Vad göra? Och Known to Evil av Walter Mosley för ett par hundra till?...men vänta!

Jag har ju min Iphone! Fram med Bokusappen, på med skannerfunktionen. Undra vad de här böckerna kostar på nätet?

Aha, Nadel kostar 166,-. Och Temple 155,-. En nätt förtjänst på 106 spänn. Och Johnson? 114,-! Plus 115,-. Mosley då? Skit, den fanns inte registrerad på Bokus ännu. Men 221 kronor på ett par minuter är ändå ”nice”.

Bra av Bokus måste jag säga. Men jag undrar hur affärsmodellen ser ut? KF, som äger både Akademibokhandeln och Bokus, måste förlora stora pengar på det här.

Ackis på Mäster Samuelsgatan är en av Sveriges tre bästa butiker för utländska deckare i mina ögon. De har tre bord avsedda för nyheter, en yta på kanske två och en halv kvadratmeter. Plus ett antal vanliga hyllmeter. Säg att kvadratmeterhyran på Mäster Samuelsgatan ligger runt 6 000 kronor per år. Jag kan ta fel på några kronor men det spelar mindre roll för mitt tankeexperiment.

Hyreskostnaden för exponeringen av utländska deckare bör därför kosta minst 30 000 kronor i hyra per år för att ta till i underkant.

Dessa 30 000 kronor måste man täcka genom inkomster från försäljning av de böcker som ligger där. Låt oss säga, för exemplets skull, att sex procent av priset är hyresbidraget. Det kräver att man säljer rätt många böcker.

Nu missade man åtminstone 637 kronor i inkomst. Tänk om fler följer mitt exempel, vad händer då?

Jo, böckerna försvarar inte sin plats, inkomsten räcker inte till för att täcka utgifterna.

Akademibokhandeln har precis gjort en storrensning av böcker som inte säljer och deklarerat att man nu bara ska ha kvar böcker som säljer. Så inom ett par år lär de där podierna fösvinna occh jag kommer inte att ha några böcker att skanna. Men vad f-n? Den dan den sorgen.

Fram till dess kommer Akademibokhandeln att ha stans dyrast showroom.

Och det är dom själva som har skapat situationen.

Ja, ja. Jag gick rätt över gatan till Bokskotten för att se om jag kunde göra en lika bra affär där.

Tji fick jag. De låg på priser knappt 20-30 kronor över Bokus. Där fanns det knappt någon idé att ens bry sig.

 

Vilket fick mig att tänka. Hur kan Akademibokhandeln ha så höga priser? Deras enda chans att möta den direkta näthandeln (för det kan ju vara så att Adlibris skaffar samma funktion och då hamnar inte affären i huset) och skydda den fysiska butiken blir att sänka priset. Vilket de kommer att göra. Mycket snart tror jag. Men vad händer då?

Då har de inte råd med lokalerna på Mäster Samuelsgatan längre utan måste skära ner eller skära av ytor, hyra ut till andra. Då får de ett mindre utbud och det första som åker blir väl de utländska deckarna. Då behöver jag inte gå dit längre.

Det påminner mig om historien med skräddaren. Ni vet den där med slutpoängen ”Det bidde en tumme!”

 

Som om inte det här var nog för en dags tänkande så fick jag idén att när jag ändå skulle låta priset bestämma så fick jag löpa linan ut och kolla alla nätboklådor för att få fram bästa pris. Då upptäckte jag något jag inte gjort förut. Bokus är satans billiga. De slog Adlibris på varenda titel. Inte med mycket men mellan ett par och tio kronor på varje bok.

Men skam den som ger sig tänkte jag och gick ut på Book Depository (eftersom jag gjort slut med Amazon). Vad skulle de tre första deckarna kosta mig på BD? 340, 50 svenska kronor, och gratis frakt är deras signum så det var allt. 340 spänn! Samma böcker tar Bokus 435 kronor för. Och Ackis? Tja, 647 spänn. Det är mycket i dessa tider.

(Nästan) allt detta tänkte jag när jag lade tillbaka Mosley och Johnson på borden, tog Nadel och Temple och gick till kassan och hostade upp 418 kronor. Och jag som inte ens tänker läsa dem direkt, de hamnar i min favvohög för tråkiga dagar.

Så ni klarade er den här gången Akademibokhandeln. Men räkna inte med min dumhet hur länge som helst. Det är ingen bra affärsmodell i längden.