Därför rusar Bookmark

Svensk bokhandels publisher PeKå Englund om uppstickarförlaget vars framgångar nu syns på topplistorna.

Publicerad

De riktigt stora förlagen levererade 2018 – men jag är övertygad om att de sneglar lystet på Bookmark, det snabbväxande förlaget som rusar på topplistorna och hade hela sju topp-5-placeringar på de skönlitterära månadslistorna förra året.

Allt började med att Fredrik Gustafsson sökte upp sin skolkamrat från Handelshögskolan, Claes Ericson, och berättade att han och Alexander Bard ville ge ut svenska bästsäljare i USA som e-böcker. Hösten 2012 var pengarna i Stockholm Text Publishing slut. Då bytte man helt enkelt strategi och gav ut sin första fysiska bok i Sverige på imprintet Bookmark.

Och året därpå köpte de nedlagda Bra Böckers utgivning och kom över flera utländska bestsellerförfattare. Sedan köpte Bookmark rättigheterna till Mons Kallentofts och Markus Luttemans kommande serie om Zack på tolv böcker under tio år.

Men riktigt uppmärksammade blev Bookmark 2015, när förlaget betalade över en miljon i förskott till Alex Schulman och Sigge Eklund för boken Tid – livet är inte kronologiskt.

Nu är Alex Schulman Bookmarks storsäljare med sina egna skönlitterära böcker. Trots att hans senaste bok, Bränn alla mina brev, inte kom ut förrän den 12 november blev den Sveriges femte mest sålda skönlitterära bok under 2018 och den har fortsatt att sälja bra efter årsskiftet.

Det är resultatet av en målmedveten strategi. Bookmark ger ut få titlar och har som krav att alla böcker ska ha potential att gå in på topplistorna. Marknadsföringen är otraditionell och Bookmark satsar hårt på sociala medier.

Det går att dra ett streck med en linjal över Bookmarks utvecklingskurva. Sedan starten har omsättningen ökat med ganska precis sju miljoner kronor per år fram till senaste bokslutet på 33 miljoner kronor 2017.

Förra året gav Carin Gerhardsen ut Det som göms i snö, en av Svenska Deckarakademins fem nominerade böcker till priset för Årets bästa kriminalroman 2018.

Det kan ju tyckas uppseendeväckande att författaren till Hammarbyserien lämnade Norstedts och gick till Bookmark. Men det är inte så konstigt alls. Familjen har länge varit delägare i Bookmark och Carins man, Ken Gerhardsen, sitter i styrelsen.

Han är professionell investerare och en av grundarna till börsbolaget HiQ International. Just nätverket kring Bookmark är en stor del i framgången.

Fredrik Gustafsson är inte bara styrelseordförande – med en bakgrund som medgrundare i Pocketförlaget och Tukan – utan engagerar sig i försäljning och marknadsföring och har tät kontakt med sina författare Alex Schulman och Sigge Eklund, vars egna plattformar betytt extremt mycket för försäljningsframgångarna.

Så räkna med att Bookmark tar hem sin första topp-5-placering för 2019 redan i januari med Bränn alla mina brev.

Läs mer: Bookmark utmanar på topplistorna

PEKÅS:S LISTA

Tre saker jag gärna lyssnar på:

1. Förlagspodden.

Trivsamt gnabbande och analyser med förläggaren Kristoffer Lind och SvB:s förre chefredaktör Lasse Winkler.

2. Carmen.

Inspelningen med Maria Callas som Carmen.

3. Sportradion.

En fröjd att titta på en hockey- eller fotbollsmatch på plats och lyssna på hela omgången.

Powered by Labrador CMS