Det verkar som om förlagen glömt bokhandlarna

Varför kan inte boklådor – svenska som internationella – få sälja e-böcker? undrar Magnus Norling, Billingska bokhandeln. När jag i september förra året var i London med bokhandlarkollegor passade...

Publicerad

Varför kan inte boklådor – svenska som internationella – få sälja e-böcker? undrar Magnus Norling, Billingska bokhandeln.

När jag i september förra året var i London med bokhandlarkollegor passade jag på att köpa Sonys nya läsplatta som skulle släppas. Waterstones skulle få in den en vecka före alla andra. Jag hittade min på Sony Centre men gick strax till Waterstones vid Piccadilly, Europas största bokhandel (?), och frågade om jag nu kunde handla e-böcker när jag nu hade köpt en läsplatta.

Deras svar: "Då får du lov att gå hem och koppla upp dig på nätet för att handla i en webbshop."

Inte smart!

Det är ju när man är i butiken i fråga – bokhandeln, klädesbutiken eller vad det nu kan vara – som man vill handla. Skulle man följa deras råd att gå hem för att handla på nätet finns det ju inget som garanterar att man handlar i deras webbshop.

Inte smart.

Sedan kom bokmässan och med den en massa prat om läsplattor. Här gäller det att hänga på. Min kollega tog en titt på "den första läsplattan för den svenska marknaden" och sa att det där var inget att hänga i julgranen. Däremot fick vi kontakt med en leverantör av de franska Bookeen-plattorna, Cybook Gen3 och Cybook Opus.

Varför inte? Vi provar. Funkar det inte så har vi förlorat några tusenlappar.

Men vi behövde inte oroa oss. Vi har nu sålt massor med läsplattor.

Och kundgruppen? Inte de vi hade trott från början utan män och kvinnor i medelåldern eller högre. Dessutom många i den åldersgruppen som funderar att köpa en till sin mor, far eller svärföräldrar. Alltså användare som kanske är åttio år eller mer.

Hur många av dessa har internet eller för den delen en dator? Inte många, tror jag.

Och hur ska de då kunna köpa sina e-böcker till sin läsplatta de har fått av sina barn?

Jo, på samma sätt som de köper sina vanliga böcker: i bokhandeln.

Hmm, nej, det går tyvärr inte. Vi kan sälja dig en läsplatta men vill du ha en e-bok så får du gå hem och köpa den från vår webbshop ...

Känns det igen?

Om en kund vill ha en bok – vilken bok som helst – så ska vi bokhandlare naturligtvis kunna tillhandahålla den. Inbunden, pocket, ljudbok – eller e-bok. Valet är kundens och vi ska naturligtvis kunna stå till tjänst.

Men detta går alltså inte.

En bok av papper beställs av en bokhandel hos Bokrondellen, Förlagssystem eller annan distributör. Eller direkt från förlaget. Ordern går sedan vidare till lagret där den packas. Boken hämtas av DHL eller en annan transportör. Den skickas till bokhandeln där den packas upp. Och till slut hamnar boken i händerna på den väntande kunden. En ganska lång kedja som

fungerar väldigt bra även om det tar några dagar.

En e-bok bör kunna hamna hos bokhandeln i samma ögonblick som man trycker på en musknapp. Och väl i bokhandeln kan vi hjälpa kunden att ladda upp e-boken i kundens läsplatta. En ganska mycket kortare kedja som bör ta ett par minuter.

Båda scenarierna är en service som vilken bokhandel som helst borde kunna ge. Men i dag kan boklådorna bara ge den första eftersom bokhandeln inte kan få e-böcker skickade till butiken på ett enkelt sätt. Eller ens ett svårt sätt.

I dag är enda sättet att kunna sälja e-böcker till kunder i bokhandeln att ha en egen webbshop. Vill en kund ha en bok i sin läsplatta så får bokhandeln "köpa" e-boken till sin egen webbshop och väl nedladdad föra över den till kundens läsplatta.

Nu har ju långt ifrån alla boklådor en egen webbshop. De som inte har kan inte sälja e-böcker.

Inte bra.

Det är ju när kunden är i butiken – bokhandeln – som kunden vill handla. Eller hur?

Men om man då skaffar en webbshop? Eller redan har en? Ja, då kan man köpa e-böcker. Om man har råd.

Det är i dag extremt dyrt att som bokhandlare få handla e-böcker. Så pass dyrt att det effektivt eliminerar de flesta boklådor från att försöka, förutom de största aktörerna.

Inte bra.

Många förlag har uttalat sig om sina satsningar på digitala medier – e-böcker – men det verkar i ärlighetens namn som om de har glömt bokhandlarna.

Det kan väl inte stämma?

Det borde väl vara lätt att hitta en teknisk lösning för att kunna sälja e-böcker till dem som vill köpa.

Vad säger förlagen? Nu när det satsas och e-böcker skapas och backlister digitaliseras, så borde väl vi bokhandlare kunna sälja dessa? Det ska väl inte vara så svårt?

Magnus Norling, Billingska Bokhandeln

Se även artikeln E-boken tar steget in i fysisk bokhandel och Johanna Westlunds blogginlägg E-böcker handlar om att se

Powered by Labrador CMS