Kommer bokhandeln att behövas i framtiden?

Under mina 50 år som bokhandlare har jag aldrig tidigare upplevt att bokens och bokhandelns ställning varit så hotad som i dag. Aldrig har så många böcker pressats ut i så många kanaler till så låga priser.

Publicerad

Under mina 50 år som bokhandlare har jag aldrig tidigare upplevt att bokens och bokhandelns ställning varit så hotad som i dag. Aldrig har så många böcker pressats ut i så många kanaler till så låga priser.Bokkonsumenten äger i dag en dator med internetanslutning och många använder den för prisjämförelser och inköp via nätbokhandel. Jämförelser går lätt att göra direkt i bokhandeln via mobil eller Iphone, vilket vi upplever dagligen. Vi är ett utmärkt skyltfönster för bokintresserade.

Näthandeln har kommit för att stanna och den utvecklas skickligt av dem som har kapital och uthållighet. Konkurrenterna Bonniers/Adlibris och KF/Bokus pressar priset på marknaden till en nivå som ligger så lågt att fackbokhandeln inte har möjlighet att hänga med.

Bonnierförlagen och KF tar, genom sitt agerande med näthandeln, på sig ett mycket stort ansvar eftersom de omöjliggör för bokmarknaden att fungera efter sunda affärsprinciper som service, sortiment och tillgänglighet. Näthandeln skapar också en situation som försvårar många bokhandlares möjligheter att utveckla och nyetablera.

Bonniers och KF ser näthandeln som den viktigaste kanalen för framtiden. Men man kan inte bortse från att det i Sverige finns 275 oberoende (privat­ägda) bokhandlare som omsätter 815 miljoner kronor som är och önskar förbli den kvalitativa bokhandeln med engagemang och bredd. Utvecklingen går mot en marknad som helt kommer att domineras av Bonniers och KF.

Bonniers och KF:s företagsledningar måste fram och deklarera sin syn på den framtida bokmarknaden för författarnas, bokförsäljarnas och bokläsarnas skull.

Under bokklubbarnas storhetstid upplevde vi priser som ofta låg 40 procent under bokhandelspriset. Bokhandlareföreningen anmälde Bonniers till NO för prisdiskriminering. NO:s beslut blev att bokklubbarna skulle få sälja till max 25 procent lägre pris än bokhandelspriset. Det skapade en lugnare konkurrenssituation. Nu är det näthandeln som växer med hjälp av sin låga prissättning.

Inför bruttopriset/fastpriset igen! Det är naturligtvis som att svära i kyrkan, men om vi inte finner en lösning på branschens kris skulle detta kunna vara en utväg. Tyskland, Frankrike, Spanien med flera länder har bruttopris. Bruttopriset skulle skapa en grundtrygghet för bokdetalj­isterna och ge utrymme för utveckling och etablering av nya bokförsäljningsställen.

Hans Carlsson, Halmstad Bokhandel

Powered by Labrador CMS