Självklart – som bröd

Carl Larssons hustru Karin sa en gång till sin man, som gick omkring och inte riktigt visste vad han skulle gripa tag i: ”Måla det du har omkring dig – barnen, huset, sommaren…” Och av...

Carl Larssons hustru Karin sa en gång till sin man, som gick omkring och inte riktigt visste vad han skulle gripa tag i: ”Måla det du har omkring dig – barnen, huset, sommaren…”Och av detta till synes så enkla och riktiga råd blev det en hel folkrörelse, om kärleken till livet på landet, årstidernas växlingar, naturens skiftningar och hemmets utseende.Att baka sitt eget bröd borde vara lika enkelt och självklart. Men man ser inte glädjeämnena i vardagen utan köper oftast rutinmässigt det bröd som ligger på affärens brödhylla i stället för att baka själv.Jag har bakat bröd sedan många år tillbaka. Jag tycker det är en underbar avkoppling. Jag tycker om att knåda en bröddeg och forma den till runda bullar, avlånga limpor eller fyrkantiga formbröd. Samtidigt kan jag passa på att lyssna på radio, sjunga eller prata med människorna omkring mig. När sedan brödet gräddas fylls rummet av en varm och härlig doft.En sommar när det regnade alldeles förskräckligt och jag var hänvisad till att sitta inne i sommarstugan, samlade jag ihop alla mina brödrecept och började fundera på att publicera dem i en bok. Jag upptäckte att det var intressant att ta reda på mer om varför ett bröd var mörkt eller ljust, var avlångt eller såg ut som en fläta, och jag skrev ner litet kulturhistoria runt brödet. Så började boken växa fram.Som exempel kan jag nämna att några av recepten kommer från en kvinnlig läkare som alltid bakade sitt eget bröd. Hon samlade sina recept i ett litet häfte, ”Karins bakjour”, och delade ut det till sina vänner.Eftersom jag är konsthistoriker såg jag framför mig hur boken skulle kunna illustreras med vackra bilder av bröd. Att avbilda Anders Zorns ”Brödbaket” låg nära till hands och Helene Schjerfbecks målning med bullar i bageriet var som klippt och skuren för mina recept. Det finns i konsthistorien gott om gamla stillebenmålningar där brödet som symbol för livet samsas med ett vackert glas fyllt med rött vin.När jag inte bakar bröd och skriver ner mina recept arbetar jag som konstskribent bland annat i tidskriften Antik & Auktion där mina artiklar ofta utgörs av konstnärsporträtt. Jag föreläser om konst och konsthistoria för konstföreningar och håller konsthistoriska kurser på Folkuniversitet i Stockholm. Jag är också värderingsman för konst och antikviteter.Ibland drömmer jag om att öppna bageri!

Tulla Grünberger:Tullas bröd,

Vill du läsa vidare?

Teckna en digital prenumeration för att ta del av denna artikel och allt annat på Svb.se.

Helår Digitalt

1480 kr

Köpa

Prova på 2 månader

199 kr

Köpa

Powered by Labrador CMS