Ett riskfyllt lån

Tove Leffler om Akademibokhandelns lån.

Publicerad
Foto: Sara Mac Key

I början av mars meddelade Akademibokhandeln att de lånar en halv miljard kronor. Lånet skulle, enligt pressmeddelandet, gå till fortsatt utveckling av verksamheten, refinansiering av kedjans existerande skuld och en engångsutdelning till Akademibokhandelns ägare. 

I det här numret kan SvB avslöja att 440 av de 500 miljonerna ska gå till utdelning åt ägarna. 

2015 köptes Akademibokhandeln av riskkapitalfonden Accent Equity. Att en riskkapitalfond som Accent Equity tar ett lån för att finansiera delar av köpet är inga konstigheter. 

Att lånet ligger på cirka fyra gånger rörelseresultatet (som var 125 miljoner förra året) är inte heller orimligt. 

Detta innebär att riskkapitalfonden Accent Equity som köpte Akademibokhandeln för två år sedan nu har fått tillbaka sin investering. När Accent köpte 65 procent av Akademibokhandeln för två år sedan värderade man hela bolaget till runt 200 miljoner kronor, enligt vad SvB erfar. Jag skulle inte bli förvånad om det inte dröjer alltför lång tid innan Akademibokhandeln säljs igen. 

Ett riskkapitalbolag köper ett företag för att det tror att det kan tjäna pengar på det. Inte för att det är intresserat av företaget eller dess verksamhet. När man nu belånar Akademibokhandeln för att kunna ge utdelning till ägarna utsätter man företaget för en risk. Räntan som Akademibokhandeln har på lånet ligger på 6 procent, vilket är högt och visar att det är hög risk i lånen. Det innebär att de ska betala 30 miljoner om året i ränta och det ställer rätt höga krav på fortsatt lönsamhet. Kan kedjan inte betala räntan kan obligationsägarna säga upp lånet och då är man skyldig dem 500 miljoner kronor.

Dessutom ska Akademibokhandeln betala tillbaka lånet om fyra år, då det löper ut. Om företaget inte kan det blir obligationsägarna ägare till företaget och skulle kunna försätta bolaget i konkurs. För att kunna betala tillbaka lånet, eller refinansiera det, måste Akademibokhandeln bygga upp en kassa. 

Accent har på ett sätt varit en mycket bättre ägare än KF. Akademibokhandeln gör faktiskt vinst nu för tiden, det gjorde kedjan ju inte under KF-tiden. Men fonder runt om i världen (som investerarna i Accent Equity) är inga trygga ägare som KF, eller Bonniers för den delen, som är beredda att skjuta till pengar om det går dåligt. Det gör att både Pocketshop och Adlibris sitter betydligt tryggare de kommande åren än vad Akademibokhandeln gör.

Powered by Labrador CMS