Hur mår du, egentligen?

SvB:s Tove Leffler om en litterär förflyttning från ut- till insida.

Publicerad

Om man tittar på Svensk Bokhandels topplistor under våren finner man snart att de regelrätta dietböckerna har försvunnit. GI och LCHF lyser med sin frånvaro. I stället är det böcker som Charmen med tarmen och titlar i den nya hajpade genren målarböcker för vuxna, exempelvis Kreativitet och mindfulness – 100 bilder på inspirerande mönster att färglägga själv, som tagit plats.

  Trenden går att se väldigt tydligt när man bläddrar igenom Höstens Böcker 2015. Inget ”dags att bli smal” eller ”få snygg kropp nu”. I stället kommer titlar som Good mood food av Ulrika Hoffer (Lind & co) och Judita Wignalls Raw food och enkel detox (Pagina). Den gröna trenden fortsätter också och alla större förlag med illustrerad fackboksutgivning har någon form av vegetarisk eller vegansk kokbok på sin höstlista.

   En förlängning av denna trend är böcker om självhushållning eller om att göra allt från grunden. Norstedts ger ut både Självhushållning i praktiken av Maria Österåker och Ett renare liv, där Birgitte Magnussen och Tina Holt skriver om hur vi ska leva både grönare och mer miljövänligt genom att ge tips på ekologiska hudvårdsprodukter.

  Och någonstans måste man ändå glädjas åt att vi fokuserar mer på hur vi mår på insidan, och på hur världen mår i stort, än på hur vi själva ser ut i bikini. Äve om alla dietböcker varit välkomna kassakor för förlagen.

  Men om man ändå ska uppehålla sig vid en viss utseendefixering vill jag slå ett slag för den katalog du nu håller i din hand.

  I vintras fick Svensk Bokhandels ordinarie tidning en helt ny form och nu får alltså även våra kataloger det. Borta är registret i mitten och en framsida för barn– och ungdomsböcker och en annan för vuxenlitteratur. Med den nya formen vill vi även passa på att uppmärksamma alla debutantporträtt som producerats genom åren. Hädanefter kommer vi att publicera ett gammalt porträtt i varje katalog och sammanfatta vad som hänt med författaren i fråga sedan debuten. I det här numret träffar dessutom reporter Nils Pennlert fem före detta debutanter.

  Jag måste också nämna höstens stora släpp: David Lagercrantz uppföljare till Stieg Larssons Millenniumtrilogi, Det som inte dödar oss. Boken förväntas bli en succé och vi är många som hoppas att den blir det. Branschen och Sverige skulle sannerligen må bra av en riktig boksnackis den här hösten!

Powered by Labrador CMS