Kan Bokus Play bli bäst i klassen?

SvBs chefredaktör PeKå Englund om striden om ljudbokslyssnarna.

Publicerad
Sara Mac Key

När Storytels vd och grundare talar lyssnar branschen.

Jag träffar Jonas Tellander på Förläggareföreningens årsmöte och han berättar om två saker som kommer att förändra utbetalningen för de strömmade ljudböckerna till förlagen:

   Man ska få ersättning för lyssnad tid från och med 1 januari. Längre böcker ska alltså inte som i dag missgynnas.

   Storytel har tagit tag i den så kallade tjuvlyssningsproblematiken. Tellander säger att nu kan bara två användare vara inne på ett abonnemang samtidigt.

   Men han kommer inte att gå ifrån revenue share-modellen. Förlagen kommer fortsatt att få en andel av de totala intäkter Storytel har.

Jonas Tellander berättar hur hans bolag letar efter marknader som redan vant sig vid abonnemangstänk via Spotify och Netflix när han tittar på länder där Storytel ska etablera sig.

   Det är en framgångssaga. Från 1 januari 2017  har Storytel ökat från 44 till 120 kronor på Stockholmsbörsen och på aktieforum på nätet spekuleras det i hur många miljarder företagets omsättning kan växa till.

Jonas Tellander duckar artigt, men ändå vältaligt på frågor om sina svenska konkurrenter Bookbeat, Nextory – och Bokus Play.

   För det finns ju en börsnoterad aktör till i bokbranschen – Volati som köpte Akademibokhandeln den 17 maj 2017.

   Nu ska man ju ha klart för sig att Volati är ett investmentbolag som spretar lite i sitt ägande – man har exempelvis en bilprovning och ett kostillskottsföretag bland innehaven – men Akademibokhandeln är så viktig att den fått ett eget affärsområde.

Men trots att Akademibokhandeln varit stabil och gått med vinst, så har Volatis kurs backat. Vid köpet av bokhandelskedjan stod aktien i 71,50. I dag står den i runt 40 kronor, en minskning med 40 procent. Under samma tid har Storytel gått upp med 60 procent.

   Känslomässigt kan det vara orättvist för någon som har balansräkningen i ordning – lite som att en elev har alla rätt på ett svenskaprov och får sämre betyg än någon som kommer och går på lektionerna och får beröm för en uppsats med grammatiska fel.

   Bokus Play är Akademibokhandelns svar på Storytel.

Mårten Andersson, Volatis vd, som är styrelseordförande i Akademibokhandeln, berättar gärna om ljudbokstjänsten Bokus Play som startades i 22 mars.

   Min känsla är att Bokus Play primärt inte utmanar Storytel (och Bookbeat och Nextory) om de befintliga ljudboksläsarna, utan fiskar bland de uppemot 9,5 miljoner svenskar som inte har ett abonnemang i dag, framför allt bland de 1,8 miljoner medlemmarna i Akademibokhandelns kundklubb, som man kan kommunicera med via nyhetsbrev. Finns det stora kampanjer har de gått mig förbi.

   Betet är hur som helst att man bara ska behöva betala för det man lyssnar på. Antingen 169 kronor för allt – eller 89 kronor för en bok i månaden. Men då kan man också provlyssna i 30 minuter på alla böcker.

Vi får se om Akademibokhandeln och Volati får napp. Jag är rädd för att det är svårfiskat.

Powered by Labrador CMS