Månpockets framtid är osäker

I förra numret rapporterade vi att Månpocket inte kommer att få tillgång till särskilt många titlar från Albert Bonniers förlag till våren. Bonniers skall satsa på sin egen pocketutgivning.

Publicerad

I förra numret rapporterade vi att Månpocket inte kommer att få tillgång till särskilt många titlar från Albert Bonniers förlag till våren. Bonniers skall satsa på sin egen pocketutgivning.

De olika Bonnierförlagen/ varumärkena kommer att samlas i en gemensam pocketlinje, Bonnier Pocket. Undantaget är Minotaurpocket och de titlar man eventuellt ger till Månpocket. Albert Bonniers förlags vd Jacob Dahlborg tror att det bara finns plats för två stora aktörer. Bonnier Pocket ska bli en av de två.

Jaha!? tänkte jag. Vem ska då bli den andra stora aktören? Månpocket antar jag att de flesta tror. Det tror inte jag. Jag tror att vi möjligen ser början till slutet på Månpockets framgångsrika historia.

Månpocket är i stort sett synonymt med pocket-bokens framväxt i Sverige. Månpocket, ägt av Bonnierförlagen 56 procent, Norstedts Förlagsgrupp 37 procent och Per I Gedin 7 procent, var till för några år sedan den ohotade bäraren/säljaren av pocketböcker i Sverige.

De senaste åren har deras nästan monopolliknande ställning försvagats och vilken konkurrent som helst med ett säljande författarnamn når i dag ut lika långt i försäljningsledet som Månpocket. Därmed faller en av de viktigaste grunderna för Månpocket i Bonniers ögon.

I Månpocket hjälper Bonniers till att dra fram hela marknaden eftersom flera av konkurrenternas bästa titlar också säljs den vägen. Det var en strategi som passade Bonniers i en tid när Månpocket var ensamma på scenen och behövdes för att etablera pocket som fenomen.

Den tiden är förbi. Det gör att jag tror att Bonniers funderar på att offra Månpocket och gå in och ta dess ledande position. Sedan får var och en av konkurrenterna klara sig bäst de kan.

Det här är en utveckling som Månpockets andra storägare, Norstedts, följer noga. Om de upplever att Bonniers släpper taget om Månpocket eller spelar ett dubbelspel för att konkurrera ut dem kommer Norstedts snabbt att också släppa taget om Månpocket – och då blir Månpocket historia.

Så måste det inte gå. Det kan finnas plats för Månpocket ändå men då blir Bonniers tvungna att visa att de tar dem på allvar. Om de inte gör så, gör ingen annan det heller.

Ur Svensk Bokhandel nr 19, 23/11-07

Powered by Labrador CMS