Men vi läser ju!

Bokförsäljningen 2014 sjönk med 2,6 procent visar siffror från Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen, som presenterades på ett seminarium den 29 januari.

Publicerad

Bokförsäljningen 2014 sjönk med 2,6 procent visar siffror från Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen, som presenterades på ett seminarium den 29 januari.

”Krisen i bokbranschen fortsätter” basunerade Kulturnyheterna i SVT ut. Men försäljningen i bokhandeln ökade förra året, eller var i alla fall oförändrad, enligt rapporten från SvF och SBF.

   Samtidigt kom siffrorna från Akademibokhandeln som säger att den går med vinst för första gången sedan 2007. Jag tror att dessa siffror fick hela vår bransch att andas ut. Vi var många som var oroliga för hur det skulle gå för jättekedjan efter hopslagningen och man behövde inte vara Einstein för att inse att en konkurs skulle innebära en katastrof för hela branschen. På ett bräde skulle Sverige förlora nästan 100 boklådor. Erfarenheten från USA och Borders konkurs visar att en del kunder och köp plockas upp av andra, men långt ifrån alla.

   Dessutom ökade försäljningen av böcker under de sista tre månaderna 2014 med 2,7 procent jämfört med 2013. Så för mig har siffrorna som rapporterats den senaste tiden inte varit negativa – det kunde ha varit så mycket värre.

   Vad som ytterligare glädjer är att barnboksförsäljningen ökat så markant. I det här numret tar SvB reda på varför i ett stort reportage på sidan 20. Bland annat lyfter flera förläggare fram föräldrars engagemang.

   Det kan naturligtvis inte vara allt; alla barn har inte tillgång till läsande föräldrar, självklara bokhandels- eller biblioteksbesök eller bokhyllor fyllda med böcker.

   Min ettåriga dotter är fortfarande alltför otålig för att man egentligen ska kunna läsa något alls för henne. Däremot älskar hon böcker. Att bläddra snabbt och vårdslöst i dem, trycka på dem som låter (Rabén & Sjögrens serie Nyfikna öron) och banka på alla olikfärgade dörrar i Anna-Clara Tidholms söta Knacka på! (Alfabeta). Den sistnämnda är numera helt sönderknackad, trots flera räddningsaktioner med tejp. Men den roligaste boken är ändå alltid just den som mamma eller pappa vill läsa. ”Det bästa sättet att få barnen att läsa är att läsa själva. Det är nog den bästa läsfrämjande åtgärden som finns”, säger Erik Titusson på Lilla Piratförlaget i vårt reportage.

   Och vi läser. Förra året köpte svenskarna böcker för cirka 5 miljarder kronor. Det är inte illa.

Powered by Labrador CMS