Tillbaka

Åhléns väljer Captech för böcker

2018-07-02
av Emma Olsson
Åhléns böcker kommer snart från Cap Tech.
Foto: Wikimedia Commons

Åhléns kliver åter igen utanför huset för att få hjälp med sin bokdistribution. Captech blir ny leverantör.

Från och med augusti kommer bokinköpen att ske i samarbete mellan Åhléns och Captech.

– Vi har valt att förenkla och förbättra vår hantering av böcker genom att gå över till en distributör, istället för att som i dag köpa från flera olika förlag, säger Monica Hultgren Andersson, kommunikatör på Åhléns.
Åhlénsvaruhusen har under de senaste åren brottats med vikande försäljning och hård konkurrens med nätjättarna.

Och trots att bokförsäljningen inte fungerat så bra, har företaget alltså bestämt sig för att fortsätta.

– Vi är ett varuhus och vi tycker det är viktigt att vi kan erbjuda böcker till våra kunder. Med vårt nya samarbete ser vi att vi kommer kunna ha ett än mer relevant och aktuellt sortiment av böcker i populära kategorier, säger Monica Hultgren Andersson.
Några resultat kan hon inte yppa, mer än att försäljningen 2017 var något mindre än 2016.

Men Captech hoppas kunna vända trenden.

– Från vår synvinkel känns det helt naturligt att utöka vårt samarbete med Åhléns som vi arbetat med i tre år på spel och lek. Vi har haft en mycket bra försäljningsutveckling så vi hoppas och tror att vi kan göra samma sak för böcker, säger Marie Pettersson, kategoriansvarig för böcker på Cap Tech.

Hur sortimentet ska se ut på Åhléns är inte spikat.

– Vi väljer ut beroende på var butikerna ligger, hur stor butik det är, vilken kundgrupp och efterfrågan som finns samt vilken säljpotential böckerna har. Vi träffar alla större förlag alla och säljrepresentanter för mindre förlag, men det tillkommer hela tiden nya förlag, säger Marie Pettersson.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.