Tillbaka

Per Almgren kritiserar Bokmässan

2017-04-19
av Sara Djurberg
Per Almgren, vd Natur & Kultur.
Foto: Sara Mac Key

Natur & Kulturs vd Per Almgren ifrågasätter i ett brev till Bokmässan Nya Tiders medverkan på årets mässa, skriver Dagens Nyheter. Förlaget lämnar öppet om det kommer att medverka på mässan i höst eller inte.

Sedan Bokmässan i mars offentliggjorde att högerextrema Nya Tider åter kommer att få ställa ut på mässan har reaktionerna varit många. Debatten fick ny fart när en film, där en man uppsöker journalister i deras hem, spreds på nätet. En av personerna bakom filmen är, enligt tidningen Expo, redaktör på Nya Tider.

Nu reagerar även Natur & Kulturs vd Per Almgren. I ett brev till Maria Källsson, vd för Bok & Bibliotek frågar han, enligt DN, hur väl ”uppmaningar kring att uppsöka journalister i deras hemmiljö för att direkt och indirekt påverka dem i sitt arbete” stämmer överens med Bokmässans värdegrund.

– Vi tycker att mässan har gjort ett jättebra jobb och tydliggjort sin värdegrund och sina principer. Men nu har något nytt hänt och de här uppmaningarna om att gå hem och skrämma journalister gör att de här principerna sätts på spel. Då måste mässan tänka efter hur de ska reagera, säger Per Almgren till DN.

Bokmässans nya policy kring utställare med extrema åsikter innebär att mässan kan upphäva avtal om ”lagbrott, eller en tydlig koppling mellan hat, hot och våld” finns, skriver DN.

Enligt Maria Källsson är filmen i sig dock inte tillräcklig grund för att porta en utställare med koppling till filmen.

– Vi följer den här frågan mycket noga och vi välkomnar om den här frågan prövas juridiskt. I dagsläget ser vi inte att det finns tillräckligt tydliga anledningar att stänga av den här utställaren, men det kan komma att ändras, säger hon till DN.

Per Almgren vill med brevet få höra Bokmässans resonemang kring sina värderingar, skriver tidningen. Han håller frågan om förlagets deltagande på mässan öppen tills han vet hur Bokmässan resonerar.

– Vi förbehåller oss också rätten att få lite tid till det här och diskutera, säger han till DN.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.