Tillbaka

Anklagas för att bryta mot branschavtal

2018-07-03
av Kalle Laxgård
Foto: Istock

Storförlaget Cappelen Damm anklagas för att endast släppa vissa av sina ljudbokstitlar exklusivt till norska Storytel – som förlaget äger till hälften.

Kritiken levereras av Lene Røren, chef för sajten E-bok.no, på tidningen Klasskampens debattsida. Enligt henne blir konsekvensen att Cappelen Damm bryter mot leveransplikten i de norska branschavtalen.

När en ny e- eller ljudbok ges ut i Norge dyker den upp i distributören Bokbasens system för digitala böcker: Mentor. Det betyder att boken också kan säljas av alla återförsäljare som använder sig av databasen.

Nu rapporterar Klassekampen att flera av Cappelen Damms ljudböcker på sistone gått att lyssna på via Storytel – utan att finnas tillgängliga i Mentor.

– Det gäller till exempel den kritikerrosade Störst av allt av Malin Persson Giolito och Ken Folletts senaste, Den eviga bilden. Båda de titlarna har vi sålt mycket av på Ebok.no, säger Lene Røren till Klassekampen.

Att ljudboksversionerna inte finns i Mentor men ligger på Storytels topplista betyder enligt henne att Cappelen Damm nu bygger ett eget system för att kringgå Mentor.

Cappelen Damm är Norges största förlag och ägs till hälften av Bonnier Books. Cappelen Damm äger i sin tur 50 procent i norska Storytel.

Lene Rørens debattinlägg är skrivet efter att en årslång förhandlingsprocess mellan Cappelen Damm och Ebok.no har strandat. I inlägget hävdar hon att storförlaget genom att byta mot leveransplikten också hotar hela branschens gemensamma avtal.

Det är dock anklagelser som avfärdas av Cappelen Damms vd Tom Harald Jenssen.

I ett mejl till Klassekampen skriver han att anledningen till att titlarna inte finns i Mentor är att förlaget inte alltid har rättigheterna till att sälja titlar som nedladdningsbara ljudfiler, utan bara som strömmande.

Även landets författarförening uttalar sig. Enligt chefen Heidi Marie Kriznik visar oenigheten att det går att tolka leveransplikten olika.

– Jag vill därför betona behovet av en reglerad bokindustri. Det är möjligt att Cappelen Damm tolkar boksavtalet felaktigt, vilket innebär att det måste göras tydligare anvisningar, säger hon till Klassekampen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.