Tillbaka

Avslutar samarbete med Mats Qviberg

2017-05-19
av Sara Djurberg
Foto: Sara Mac Key

Den kontroversielle affärsmannen Mats Qviberg har förvaltat Natur & Kulturs aktieportfölj sedan 2006. Men nu lämnar han stiftelsens placeringsråd. 

Metros ägare Mats Qviberg har den senaste tiden fått massiv kritik. Finansmannen har bland annat kallat en journalist på tidningen för ”en typisk stalinist som vi borde bli av med”, vilket fått flera journalister att lämna Metro.

Kritiken har även fått TV4 att bryta sitt samarbete med Metros Viralgranskaren.

Nu står det klart att också samarbetet mellan Natur & Kultur och Mats Qviberg avslutas. Finansmannen har sedan 2006 suttit i det placeringsutskott som förvaltar stiftelsens förmögenhet.

Enligt vd Per Almgren har förlaget haft en dialog med Mats Qviberg de senaste dagarna.

– Vi har tagit reda på vad som hänt angående uttalandena som han gjort. De har väckt en viss förvåning. I samband med den dialogen har han själv kommit fram till det här.

Har ni haft några synpunkter på hans yttranden?

– Det finns några uttalanden som är lite slarviga av Mats, men han har varit väldigt tydlig med att ursäkta sig för den dialog han hade med en SvD-journalist. Mats är en frispråkig person och nu när han har blivit medieägare får man vara mer vaksam på vad som sägs, men det får du ta med honom, säger Per Almgren.

Mats Qviberg lämnar placeringsutskottet i juni, då även nuvarande ordföranden i stiftelsen, Anders Ullberg, lämnar över till den nya ordföranden Fredrik Strömholm.

– Fredrik Strömholm har en bakgrund i finansbranschen och jag antar att Mats tycker att det är läge att lämna plats åt Fredrik att välja sitt eget gäng. Mats har hängt ihop med Anders Ullberg, säger Per Almgren.

Stiftelsens kapital uppgår i dag till en dryg miljard kronor som är placerade i bland annat aktier och obligationer. Mats Qviberg och Anders Ullberg har, enligt Per Almgren, ”aktivt bidragit till den starka avkastning” som förlaget haft på sitt stiftelsekapital.

SvB har sökt Mats Qviberg för en kommentar. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.