Tillbaka

Blev en kärlekshistoria

2018-12-07
av Emma Olsson
Norstedts förlagschef Eva Gedin säger att Expeditionen, en dyr fyrfärgsbok, var ett »typiskt prestigeprojekt.
Foto: Sara Mac Key

Norstedts satsade på en skrytbok som inte förväntades sälja. Fem år senare trycks Expeditionen: Min kärlekshistoria fortfarande.

En bok om Andréexpeditionen? Tre män som i skiftet mellan 1800-tal och 1900-tal bestämmer sig för att flyga luftballong över Nordpolen och som misslyckas, fatalt.
– Ämnet kändes ju redan ganska utforskat. Men jag visste ju om att Bea är en riktig nörd. Jag kommer ihåg att hon ganska kaxigt sa att »jag är den i världen som vet mest om dödsorsaken«, säger Eva Gedin, förlagschef på Norstedts och förläggare till boken Expeditionen: Min kärlekshistoria.

De hade jobbat ihop tidigare, med en serieroman. Eva Gedin ville hitta ett nytt gemensamt bokprojekt. Men vid det laget hade Bea Uusma börjat läsa till läkare.
– Det var alltid ett pågående snack mellan oss i många, många år, säger Eva Gedin.

Så fick hon läsa Bea Uusmas C-uppsats, om dödsorsakerna för medlemmarna i Andrée­expeditionen. 1897 lyfter ingenjören Salomon August Andrée med sin luftballong Örnen. Med ombord finns Knut Fraenkel och Nils Strindberg. Farkosten kraschlandar på isen, och kropparna hittas först 1930 på Vitön.
– Bea hade gjort statistik, diagram och använt sin illustrativa förmåga och kombinerat med kortare textstycken. Och jag läste och såg att »shit här finns det en bok«. Och på det sättet som hon hade gjort det – hon gick verkligen ner i detaljerna. Den skulle se rolig och intressant ut.

Boken var ett bortskämt kärleksbarn, från första stund.
– Den var verkligen det som man på förlag kallar ett typiskt prestigeprojekt. En dyr fyrfärgsbok. Man kan säga att jag tog mig friheter som förläggare. Det handlade om att den här boken skulle vi göra fullt ut. Den skulle bli påkostad, expansiv. Vi skulle inte göra avkall på nånting, säger Eva Gedin.

Det fanns inga tankar på att den skulle sälja.
– Vi tänkte att vi kanske vinner något fint formgivningspris, men vi hade inga stora försäljningsförväntningar. Däremot tyckte jag att själva berättelsen var så bra, så ganska tidigt sa jag till Bea att »fan, kan vi inte göra en utgåva i svartvitt, en billigare folkupplaga?« Då kanske vi kan få en spridning på uppåt 5 000 ex, säger hon.

Var det bara hurra från förlagets sida när du vevade i gång?
– Det här var ett riskprojekt som jag baxade igenom. Och då var det precis som jag sa, det är en bok som vi kommer att vara stolta över. Kompromisslöst genomförd. Vi har inte gjort avkall på nånting. Anser jag. Bea skulle säkert kunna ha någon liten invändning, säger Eva Gedin.

Expeditionen: Min kärlekshistoria belönades med Augustpriset i kategorin facklitteratur, år 2013. Varje år trycks den om. På många sätt är det en saga om kärlek och besatthet: Andrées överoptimistiska tekniktilltro, och drömmen om att flyga över Nordpolen. Nils Strindbergs brev till fästmön, som så småningom gifte sig med en annan man, men som bad om att få sitt hjärta begravt hos sin stora kärlek.

Men inte minst är det en berättelse om Bea Uusmas besatthet av expeditionen.
– Det jag pushade Bea att göra var att skriva in sig själv mer, att skriva in sin egen historia om sin besatthet av Andréexpeditionen som en del. Och det fick jag pusha ganska mycket. Det var långt utanför hennes comfort zone, säger
Eva Gedin.

I dag har Expeditionen: Min kärlekshistoria sålts i 150 000 exemplar. Främst är det praktverket som säljs, och inte den version som Eva Gedin kallar folkupplaga.
Fortfarande får Bea Uusma fler förfrågningar om att före­läsa än hon hinner med.
– Folk tog den till sitt hjärta. Det är nog … för att det inte bara är en väldigt fin bok, en riktig coffee table-bok, utan för att det också är en fantastisk historia som passar dem som vill gräva ner sig i faktadetaljer … men det är också en gripande kärlekshistoria om författarens egen resa. Det är en kombination av det tror jag, säger Eva Gedin.

FAKTA

Expeditionen: Min kärlekshistoria.

Titel: Expeditionen: Min kärlekshistoria.

Författare: Bea Uusma, Sverige.

Formgivning: Lotta Kühlhorn.

Förlag: Norstedts.

Förläggare: Eva Gedin.

Utgivningsår: 2013.

Antal sålda ex i Sverige: 150 000.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.