Tillbaka

Blir ordförande för Europeiska författarförbundet

2017-06-16
av Tove Leffler

Gunnar Ardelius, Författarförbundets ordförande, har valts till ny ordförande i European Writer's Council. Mandatet är på två år.

Förra helgen, den 11-12 juni, hade det europeiska författarförbundet, EWC, sitt årsmöte i Barcelona. Det var där som Gunnar Ardelius valdes till ny ordförande.

– Det känns väldigt hedrande. Och kul, säger han.

Uppdraget innebär att Gunnar Ardelius ska vara organisationens ansikte utåt och ha möten med samarbetspartners och ledamöter i Europaparlamentet för att lobba för de frågor som organisationen vill driva.

– Jag tackade ja till uppdraget för att flera av författarnas och översättarnas frågor avgörs på Europanivå, säger Gunnar Ardelius.  

Han vill också jobba för att förstärka det europeiska samarbetet med yttrandefriheten i fokus.

European Writer's Council samlar författar- och översättarorganisationer runt om i Europa med ett sammanlagt medlemsantal på över 160 000 författare.

– Mitt första förslag var att nästa årsmöte ska äga rum i Minsk, för att stödja det oberoende belarusiska författarförbundets arbete, säger Gunnar Ardelius.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.