Tillbaka

BLOGG: Bästa böckerna om Trump

2018-01-10
av Julia Gillberg
Foto: Julia Gillberg

I veckan har artiklar om Michael Wolffs reportagebok Fire and Fury toppat världens nyhetssidor. För SvB listar Julia Gillberg sina bästa böcker om Donald Trump som också förtjänar att uppmärksammas.

Hypen kring Fire and Fury av Michael Wolff måste ju vara det optimala sättet att börja det nya året på. För oss är det såklart inga nyheter. Böcker HAR betydelse. Böcker kan avsätta presidenter. Böcker kan förändra världen. Hate to say I told you so alla boken-är-död-proklamerare därute!

Min enda invändning mot Wolff-spektaklet är att andra fantastiska böcker om (och delvis av) Donald Trump riskerar att hamna i medieskugga. För att åtgärda denna tråkiga konsekvens har jag därför satt ihop min egen lista med mina (och mina kunders) favoritböcker på temat Trump i stigande ordning.

På tredje plats hittar vi…    

How Trump Thinks av Peter Oborne!

Mig veterligen är Obornes bok den enda som fokuserar på Trumps tweets i ett större perspektiv och analyserar hur dessa har ritat om den politiska kartan och introducerat ett nytt politiskt språk. Oborne har skrivit flera böcker om politik, lögner och hyckleri så han vet vad han talar om.

På andra plats kommer. . .

Trump and Me av Mark Singer!

Den här behändiga lilla utgåvan från Penguin var vår absoluta storsäljare efter valet 2016, och har stadigt tickat på sedan dess. Boken är en uppdaterad version av New Yorker-journalisten Mark Singers porträtt av multimiljonären och fastighetsmogulen från 1996. Få hade kunnat ana att denne hysteriskt skrattretande man skulle bli USA:s president 20 år senare… Mycket humoristisk läsning all the same, särskilt de bitar där Singer återger Trumps reaktioner på hans skriverier om den samma, även om skrattet fastnar i halsen emellanåt.

Och slutligen, på den prestigefulla förstaplatsen, har vi…

The Beautiful Poetry of Donald Trump!

Julen 2017s största merförsäljningssuccé. Folk frågar sig om man ska skratta eller gråta – svaret är självklart att skratta! Bara omslaget på denna underbara bok, som har räddad flertalet långrandiga timmar bakom kassan, är tillräckligt för att få mig att brista ut i gapflabb. För er som har missat den här brittiska megahitten har alltså humorförfattaren Rob Sears satt ihop utdrag från Trumps böcker, tweets, intervjuer och tal till en rad dikter. Här återfinns både haikus, rim och fri vers. Min personliga favorit är ”My hands are normal hands”, se ovan. Mycket nöje!

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.