Tillbaka

Boklådor hjälper flyktingar

2018-06-29
av Per PeKå Englund

Bilderna på flyktingbarn som gråtande skiljdes från sina föräldrar av myndigheterna i USA fick världen att reagera. I USA har flera oberoende boklådor tagit ställning genom att starta insamlingar till hjälporganisationer, skriver Shelf Awareness.

Bokhandlare över hela USA har skänkt delar av intäkterna från bokförsäljning till organisationer som hjälper flyktingar och då speciellt de som söker asyl vid gränsen mellan Mexiko och USA. Det var där amerikanska myndigheter skiljde på föräldrar och barn tills folkopinionen blev för stark.

Third Place Books, med tre butiker i Seattle, är ett av många exempel. Där tog handlaren Avery Peregrine initiativ till en insamling där 20 procent av försäljningen gick till RACE (the Refugee and Immigrant Center for Education and Legal services) som är en organisation som hjälper flyktingar framför allt juridiskt.

Gensvaret från kunderna har varit stort. Third Place Books ökade omsättningen med 80 procent under den tid insamlingen pågick. Sammanlagt donerades 7 488 dollar, motsvarande 67 000 svenskar kronor.

Shelf Awareness listar utöver det en handfull initiativ, där lokala bokhandlare tillsammans samlat in hundratusentals kronor till flyktingar och immigranter.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.