Tillbaka

Bokmässan: Rätt att släppa in Nya Tider

2016-12-13
av Sara Djurberg
Bokmässans vd, Maria Källsson och Lasse Winkler, moderator och journalist.
Foto: Sara Mac Key

Bokmässan ska kunna ge plats åt utställare med extrema åsikter. Det innebär att Nya Tider skulle få ställa ut om det var Bokmässa idag.

Men mässan kommer att ta in experthjälp för att bedöma  varje enskild utställare.

Bokmässan hamnade i blåsväder efter SvB:s avslöjande tidigare i höst om att den högerextrema tidskriften Nya Tider skulle få ställa ut på mässan. Mässans agerande därefter - då man bytte inställning flera gånger - fick svidande kritik.

Under hösten har Bokmässan arbetat för att ta fram en egen policy för hur man ska förhålla sig till frågan om yttrandefrihet framöver.

Denna presenterades på ett seminarium som mässan bjudit in till i Stockholm på tisdagen.

Bokmässans nya riktlinjer går ut på öppenhet. Mässan ska vara ”ett torg för fri åsiktsbildning där åsikter ska brytas, mötas och kläs av”, säger Maria Källsson.

– Fri åsiktsbildning är en våra värdegrunder Vi som organisatör kan inte förbjuda åsikter även om de inte är förenliga med våra egna, säger Maria Källsson.

Bokmässan har även tagit fram en gränsdragningspolicy för vilka som ska få ställa ut.

Utställarna ska vara relevanta för besökare, branschaktörer och mässans syfte och spegla en mångfald. Även aktörer med åsikter som strider mot Bokmässans ska släppas in.

– Det yttersta ramverket sätts av svensk lagstiftning. Vi bedömer inte innehåll och vi fördömer inte utställare så länge de är lagliga. Men vi är tydliga med att vi fördömer allt våld. Nordiska motståndsrörelsen är inte välkomna, säger Maria Källsson.

Maria Källsson hänvisar till lagen om hets mot folkgrupp. Hon betonar dock att det är Bokmässan som bestämmer i varje enskild bedömning av utställare.

– Ingen kan hävda sin principiella rätt att få delta utifrån det här, utan vi gör den samlade bilden från fall till fall, sa hon.

Bokmässan kommer att använda experthjälp från organisationer som tidskriften Expo och Teskedsorden när de gör bedömningen av olika utställare. Mässan har även skrivit om sina avtal så att de går att bryta om en utställare, efter att avtalet är påskrivet, begår eller misstänks för ett brott. 

– Vi ska också förstärka vårt säkerhetsarbete, så att alla besökare och författare ska känna sig säkrare, säger Maria Källsson.

En annan viktig punkt i Bokmässans nya strategi är att ta tydligare ställning för demokrati och yttrandefrihet, bland annat genom att uppmärksamma personer och organisationer som utmärker sig på dessa områden, genom att utlysa ett stipendium.

– Vi vill stödja organisationer som verkar i det fria ordets anda och höja kunskapsnivån. Vi har redan börjat några samarbeten, med bland andra Teskedsorden som arbetar för tolerans och öppenhet, säger Maria Källsson. 

Mässans nya hållning innebär att Nya Tider skulle få ställa ut under de omständigheter som råder idag.

– Vi tar ställning till en tidskrift, vi kan inte klumpa ihop en hel miljö. Men därmed är det inte öppna spjäll. Det är inte så att vi ska bli en tummelplats för högerextrema rörelser. Vi bestämmer från fall till fall, säger Maria Källsson.

På seminariet deltog även Jürgen Boos, vd för Frankfurt Book Fair, som Bokmässan tagit starkt intryck av i sin nya policy. 

Jürgen Boos driver en tydlig linje som går ut på att låta även intoleranta och extrema aktörer att delta på bokmässor.

– Vi tror inte att vägen framåt är att tysta röster. Bästa sättet att bekämpa dessa idéer är att använda våra verktyg till att försöka skapa opinion. 

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.