Tillbaka

Bonniers startar ny brittisk ljudboksavdelning

2018-04-11
av Emma Olsson
Foto: Istock

Bonnier publishing lanserar en egen ljudboksavdelning, med sikte på att fördubbla utgivningen inom tre år. 

Jon Watt, tidigare ansvarig för den i Storbritannien nedlagda plattformen för självpublicering, Type &Tell, tar ansvaret för att leda förlagets nya ljudbokssatsning.
I Storbritannien har försäljningen dubblerats under de senaste fem åren, och marknaden växte med 12 procent i förra året, som Nielsen UK rapporterat.
Agenten Lorella Belli berättar för Bookseller, att hon sålt in fler titlar för direktlansering på ljudboksmarknaden under det senaste året än under de senaste femton föregående åren. Konkurrenten Silvia Molteni from Peters Fraser and Dunlop pekar ut Kina, Tyskland och Skandinavien som drivande ljudbokskonsumenter, men även Japan, Polen, Italien, Frankrike och Spanien.
Samtidigt kräver satsningen att förlagen betalar summor som matchar det Audible erbjuder, menar flera agenter som Bookseller pratat med.
– Förlagen riskerar att stöta bort agenterna. De pratar om hur viktigt det är med ljudböcker och hur mycket de behöver dem, men om de inte höjer arvodena och om värdet av ljudböcker inte avspeglar sig i deras erbjudanden, så försöker de både äta kakan och ha den kvar, säger agenten Julia Silk, MBA Literary Agents.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.