Tillbaka

Brittisk uppförandekod på väg

2018-11-05
av Emma Olsson
Uppförandekod på gång, lovar Lizzy Kremer, ordförande i AAA.
Foto: David Higham Associates

Ett år efter att brittiska bokbranschens stora aktörer lovade en uppförandekod gällande sexuella trakasserier, har inget hänt. Nu utlovar de en branschöverenskommelse inom ett par veckor.

Det var ett år sedan som The Bookseller avslöjade att 54 procent av kvinnorna och 34 procent av männen i deras undersökning hade upplevt sexuella trakasserier i arbetssituationer.
Huvudaktörerna i branschen – Publishers Association, Booksellers Association, Society of Authors och Association of Authors’ Agents – svarade med ett löfte om en uppförandekod. Den har fortfarande inte lanserats.

Anonyma källor berättar för The Bookseller att situationen är den samma, som för ett år sedan.

– Jag är förfärad över hur långsamt den här förändringen sker, att vi inte rör oss snabbare framåt för att skydda våra kollegor. Det borde vara ett brådskande ärende, säger en agent till tidningen.

– All rapportering om lönegapet som kom efteråt tog över och blev ett viktigare ärende på styrelsenivå. Min känsla är att diskussionen om trakasserier på arbetsplatsen försvann i samtalet om löneskillnader och kvinnors allmänna villkor på arbetsplatsen, säger en redaktör.
En förläggare, som tillbringat flera decennier I branschen, menar att kulturen har förändrats men att trakasserier och övergrepp sker på ett diskretare vis.
– Makten är fortfarande snedfördelad, men sättet som en upphöjd författare får som hen vill från en junior medarbetare är mer subtilt, säger hon till The Bookseller.
En oberoende bokhandlare bekräftar att det inte skett någon större förändring.

– Det är en del av problemet. Många förövare har ingen aning om vilken effekt deras beteende har… vi vill att själva beteendet ska förändras, men när vi inför nolltolerans är förnekelse ofta den första responsen.

Ordföranden för Association of Author’s Agents, Lizzy Kremer, lovar resultat inom ett par veckor.
– Vi kommer att kunna göra ett gemensamt uttalande inom ett par veckor, och presentera en trycksak som vi kallar “Industry Commitment to Professional Behaviour” (en branschöverenskommelse om professionellt uppförande), säger hon.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.