Tillbaka

De är Akademibokhandelns nya ägare

2017-05-17
av Moa Kärnstrand
Patrik Wahlén och Karl Perlhage, huvudägare Volati.
Foto: Volati

Volatis investeringsstrategi skiljer sig från Akademibokhandelns forna huvudägare Accents. Istället för att tillföra kapital med plan på snabb valuta för investeringar satsar bolag som Volati generellt på uppköp som kan generera pengar över längre tid.

Industrigruppen Volati startades 2003 av Karl Perlhagen, nu styrelseordförande och nummer 107 på Veckans affärers lista över Sveriges miljardärer, och Patrik Wahlén, nummer 156 på samma lista. Verksamheten har vuxit stadigt sedan starten och mellan 2012 och 2015 mer än fördubblades omsättningen. Den största delen av omsättningen på drygt 3 miljarder genereras i Sverige.

2016 gjorde bolaget ett rekordår med ett rörelseresultat på 321 miljoner.

Sedan 2004 har Volati gjort 22 bolagsköp och driver ett 40-tal företag i 16 länder inom handel, konsument och industri, med betoning på de två första. Sommaren 2015 gjorde industrigruppen, som de beskriver sig själva som, sitt dittills största förvärv i Lomond Industries som levererar varor till bygg- och järnhandlare. Volati äger också bland annat klädmärket Me & I och har kritiserats för att ha just ett spretigt ägande.

I november förra året noterades Volati på Stockholmsbörsen och i samband med det hördes positiva utlåtanden från analytikerhåll, medan andra var skeptiska och kallade verksamheten för ”finansiell ingenjörskonst”, efterfrågade särredovisning av de uppköpta bolagen och slog fast att ”Vi kan inte veta om Volati ägnat sig åt aggressiv förvärvsredovisning”. I samband med börsintroduktionen gjorde bolaget också en nyemission på 1,2 miljarder kronor varav 200 miljoner kom från statliga Fjärde AP-fonden. I samma veva höjde bolaget också sina finansiella mål och ska fram till 2019 dubbla rörelseresultatet. Utdelningspolicyn är 10 - 30 procent.

 

Läs mer: Accent Equity: "Vi är nöjda med affären"

 

Volati har av branschpress kallats för ett riskkapitalbolag. Men bolaget själv säger sig ha ”fokus på långsiktigt värdeskapande” och enligt DI.se har Volati hittills bara sålt tre bolag
Investeringsstrategin handlar om att hitta bolag med potential, enligt ägaren Patrik Wåhlén, som skriver på Twitter: ” Jag tror att de bästa investeringsmöjligheterna hittar man där andra instinktivt och utan eftertanke avstår. Besikta är ett exempel på detta”. 
Besikta Bilprovning köptes av Volati 2013. ”När vi förvärvade Besikta var det många som undrade hur vi tänkte. Köpa ett bolag utan ledning, it-system och varumärke. Vi såg möjligheter”, twittrar han vidare.
Volati har också ett fokus på så kallade tilläggsförvärv, som läggs till verksamheter de redan köpt. Som när Besikta 2016 köpte den mindre besiktningsaktören ClearCar och lät verksamheten gå in under bolaget.

 

Läs mer:

Ledningen behåller sina ägarandelar

Volati köper Akademibokhandeln

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.