Tillbaka

De förlorar på pausat Nobelpris

2018-05-04
av Emma Olsson
Svenska Akademien trycker på pausknappen för Nobelpriset.
Foto: Arild Vågen

Nobelpriset är viktigt för både förlag och boklådor – men i år trycker Svenska Akademien på pausknappen.

Svenska Akademien tillkännager i dag att det inte blir något litteraturpris utdelat i Stockholm i år. ”Svenska Akademien skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur”, skriver Akademien i ett pressmeddelande.
Skälen anges vara att en numerärt försvagad Akademi och ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden.
Dagens nyhet om ett uteblivet pris i år får konsekvenser för bokhandeln.
– Om jag ska göra ett överslag så handlar det om 15 000 – 20 000 kronor i vinstbortfall för en genomsnittlig Ugglan-bokhandel. Men det är beroende på vilken pristagare det blir, säger Anders Billing, vd för bokhandelsgruppen.
Mats Ahlström, ordförande för Svenska Bokhandlareföreningen, är inte så bekymrad.
– Det är viktigare på förlagssidan. Vår försäljning beror mycket på vem det är som får priset, är det Bob Dylan eller en smal poet som inte säljer så mycket, då rekommenderar vi andra böcker i stället, säger han.
Näthandeln är däremot en stor ekonomisk förlorare.
– Hur mycket beror på vem som får det, men det rör sig om flera miljoner, säger Adlibris vd Johan Kleberg.
Efter den senaste tidens skandaler kring Akademien har ledamot efter ledamot hoppat av arbetet, och i dag är endast 10 av 18 stolar besatta.
Dorotea Bromberg, vd Brombergs förlag, menar att beslutet kommer att påverka bilden av Sverige utomlands.
– Det är väldigt synd att Nobelpriset tvingas pausa i år. Internationellt saknas förståelse för all turbulens som pågått i Sverige. Det blir svårt att förklara det för våra kollegor utomlands. Men det viktigaste är förstås att trovärdigheten återställs, säger hon.
Andra tillfällen då det inte delats ut något Nobelpris i litteratur, var till exempel under de båda Världskrigen och senast det skedde var 1949.
– Det är naturligtvis mycket tråkigt men jag tycker att det enda rätta i soppan runt Akademin vore att byta ut alla ledamöter och starta på ny kula, säger Anders Billing.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.