Tillbaka

De ger bort böcker på Bokbytardagen

2018-05-16
av Emma Olsson
Foto: Stefan Ljungqvist vid bokhyllorna i Laholm

Få boklådor har anslutit sig till den årliga Stora bokbytardagen.
– Det är väl lite korkat att hålla på med sådant, men vi vill få in folk i butiken, säger Stefan Ljungqvist, en av ägarna till Bokhandeln Laholm.

Den 16 maj är Stora bokbytardagen. Runt om i landet kan du byta utlästa böcker mot andra, på kulturhus, i bibliotek och på återvinningscentraler samt på bokbytarstationer.

Fristående Bokhandeln Laholm är en av få inom branschen som anammar konceptet. Butiken har deltagit de senaste åren.

– Folk blir glada och det blir lite samtal och vi får in folk i butiken. Det är väl lite korkat av en bokhandel att hålla på med sådant, vi vill ju sälja böcker och inte byta. Men vi vill få in folk i butiken och de uppskattar det, säger Stefan Ljungqvist.

Bokbytardagen har arrangerats sedan 2009, för att främja läsande och lärande. Förra året tog föreningen Medveten konsumtion över rodret.

Stefan Ljungqvist startar dagen med ett femtiotal böcker ur sortimentet på ett litet bord inne i butiken. Titlarna brukar vara helt utbytta när dagen är över.

– Vi har en lugn period nu så alla som kommer är bra ­– men så hoppas vi att de handlar också, säger han.

Några andra boklådor som deltar är Campusbutiken vid Stockholms universitet och Läslusen i Uppsala. 

Bonnierförlagen har varit med och stöttat Bokbytardagen sedan start.

– Detaljer kring summor är inget vi går ut med. Men vi har stöttat dem sedan starten. Stora Bokbytardagen strävar till ökat läsande, integration och mötesplatser. Ju fler som pratar böcker, desto fler läser böcker, säger Bodil Unenge, CSR-ansvarig på Bonnierförlagen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.