Tillbaka

De stora blir ännu starkare

2017-06-22
av Kalle Laxgård
Anne B. Ragde är en av de bäst säljande författarna på Oktober – Norges största skönlitterära förlag.
Foto: Lasse Berre

Fyra förlag står för 80 procent av den skönlitterära försäljningen av inhemsk i Norge. Nya siffror visar att dominansen ökade ytterligare i fjol mot året innan.

Det är tuff konkurrens på marknaden för skönlitteratur i Norge. Fyra förlag, Gyldendal, Cappelen Damm, Aschehoug och Oktober stod tillsammans för hela 80 procent av den sammanlagda försäljningen av norsk skönlitteratur förra året. Det framgår av landets nya branschstatistik för 2016, skriver Bok365.

De nya siffrorna visar en ökande maktkoncentration. 2015 var motsvarande siffra åtta procentenheter mindre, 72 procent. I siffrorna ingår inte översatta titlar.

Inbördes behöll Oktober platsen som Norges bäst säljande skönlitterära förlag av inhemska romaner, före de tre stora. Tack vare storsäljande författare som Anne B. Ragde och Jon Michelet stod förlaget för var fjärde såld norsk titel i landet under 2016.

Något som ytterligare förstärker de stora förlagens dominerande ställning är att Bestselgerförlaget, med en marknadsandel på 9,3 procent, samägs av Aschehoug och Gyldendal.

 

Så fördelas marknadsandelarna för norsk skönlitteratur i Norge:

1. Oktober 24,8 procent

2. Gyldendal 21,5 procent

3. Cappelen Damm 18,5 procent

4. Aschehoug 14,8 procent

Källa: Bok365

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.