Tillbaka

E-böcker ökar i Ryssland

2017-05-22
av Sara Djurberg

Försäljningen av e-böcker ökade med 60 procent i Ryssland förra året, enligt en rapport från landets regering.

Fysiska böcker fortsätter däremot att tappa.

Även läsningen av tryckta böcker går ner enligt rapporten, som sajten Publishing Perspectives refererar till. Förra året ägnade ryssarna i genomsnitt 12 minuter åt läsning per dag, motsvarande 2,3 procent av deras totala mediekonsumtion – en av de lägsta siffrorna i landets moderna historia.

Det enda segment som ökar på bokmarknaden är digitala böcker: i fjol omsatte e-böcker motsvarande 370 miljoner kronor, en ökning med 60 procent jämfört med året innan. Det motsvarar 3-4 procent av den totala bokförsäljningen.

Enligt sajten uppger nästan var tredje bokhandelskund i Moskva att de också läser e-böcker.

Marknaden domineras helt av e-bokhandeln LitRes, som ägs av storförlaget Eksmo-Ast. Andraplatsen hålls av prenumerationstjänsten Bookmate.

Sergey Anuriev, vd för LitRes, tror att e-böckerna kommer att fortsätta växa med mellan 50 och 70 procent årligen de närmaste fem till sju åren, skriver Publishing Perspectives. Det största hotet enligt honom är piratkopiering.

Tillväxten främjas av en pågående digitalisering av rysk skönlitteratur. När det gäller science fiction så är till exempel den digitala försäljningen redan större än den i tryckt format.

Den totala ryska bokmarknaden ökade med 8 procent 2016 till motsvarande 8,6 miljarder kronor, främst på grund av prishöjningar drivna av att tryckkostnaderna ökat. Den totala distributionen av böcker från ryska förlag uppges däremot ha minskat med 2,9 procent.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.