Tillbaka

E-böcker på bibliotek: Vill ha ett ramavtal

2017-06-15
av Sara Djurberg
Marita Lohmander, kategoriansvarig SKL Kommentus Inköpscentral.

En central upphandling av e-böcker till bibliotek är på gång. Biblioteken hoppas att ett ramavtal ska förenkla utlåningen av e-böcker. 

Intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, gör via sin inköpscentral Kommentus upphandlingar av exempelvis litteratur till bibliotek, som landets kommuner kan använda sig av när de köper in böcker.

Nu har Kommentus fått i uppdrag att även göra en upphandling av e-böcker.

– Många bibliotek frågar efter det. E-böckerna är en marknad som växer och det vore en trygghet för biblioteken att använda ett avtal som vi gjort, säger Marita Lohmander, kategoriansvarig för utbildning och lärande på Kommentus.

Många bibliotek har tidigare följt en överenskommelse som SKL hade med sju förlag, bland andra Natur & Kultur och Modernista, för ett par år sedan. Överenskommelsen innebar en prisstege, där nya titlar kostade lite mer att låna ut och där priset för ett lån sänktes stegvis efter ett antal månader. Böcker som var mellan 3 och 24 månader gamla fick exempelvis kosta högst 20 kronor per lån.

Överenskommelsen löpte ut 2015, men SKL:s utvärdering visar att merparten av biblioteken följde den och tyckte att den gav bättre kontroll på kostnaderna.

– Biblioteken och producenterna tycker att trappstegsmodellen var enkel att förstå, men den har vissa brister. Förlagen vill, om jag uttrycker mig slarvigt, prissätta mer fritt. De har bland annat kommit med input om att de vill ha skilda priser för olika genrer, säger Marita Lohmander.

Hennes uppgift är att nu hitta en modell som både bibliotek och förlagsbransch är nöjda med.

– Allt det här ska vi försöka bringa reda i och hitta en win-win situation där biblioteken slipper teknikkrångel, samtidigt som förlagen måste kunna tjäna pengar.

I dag finns det bara en aktör som skulle kunna svara på upphandlingen, nämligen Axiell Media (tidigare Elib), som är den enda distributör med en teknisk lösning för biblioteken.

En oro från bibliotekshåll är att det blir svårt att i praktiken ställa några krav på leverantören när konkurrenter saknas på marknaden.

Enligt Marita Lohmander kommer upphandlingen att göras oavsett om det bara finns ett företag som kan svara på den.

– Vi kan ställa de krav vi behöver för att få den tjänst vi vill ha. Sedan får de, eller den, som kan svara gärna göra det. Vi har dock inte kommit fram till än vilka de kraven är. Därför har vi en fortsatt dialog med alla parter, säger hon.

Skulle ni kunna upphandla e-böcker från återförsäljare som Adlibris och Bokus?

– Absolut. Vi vet ännu inte vilken teknisk lösning vi vill ha, eller om det finns fler aktörer som skulle kunna leverera den. Förlagen skulle själva kunna leverera e-böcker till biblioteken men då får man å andra sidan många olika leverantörer, säger Marita Lohmander.

Upphandlingen är fortfarande i förstudie-fasen, men Kommentus räknar med att kunna skicka ut ett förfrågningsmaterial under hösten för att ett ramavtal ska finnas på plats våren 2018.

 

Fakta/ Ersättningsmodeller för e-lån

Access-modellen (som används i dag): Biblioteket kan låna ut en e-bok hur många gånger som helst för en viss kostnad per lån. Kostnaderna kan då bli obegränsade.

Utlåningen begränsas i praktiken av att förlagen sätter priset för ett lån, och att biblioteken ofta har en övre gräns för vad ett lån får kosta.

Licensmodell: Biblioteket köper en licens för att få låna ut en titel ett visst antal gånger under begränsad period. Då kan det uppstå kö på e-boken, precis som för en fysisk bok.

Abonnemangsmodell: Biblioteket betalar en fast summa per månad för att få låna ut ett visst utbud av e-böcker.

Läs mer

Missnöje med utbudet

Få nya titlar finns att låna

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.