E-boken tar steget in i fysisk bokhandel

Boklådor som säljer läsplattor kan i dag inte sälja e-böcker till kunderna. Men nu är e-boken på väg in i den fysiska bokhandeln, bland annat genom Riidoos nya bokhandlarsystem.

Publicerad

> – En stor del av kunderna som handlar läsplattor är intresserade av att köpa e-böcker över disk. Men som det ser ut i dag får vi skicka iväg kunderna tomhänta, säger Magnus Norling, ägare till Billingska, en av de få boklådor som säljer läsplattor.

Han är en av dem som frågat Elib och Bokrondellen om ett system för boklådor som vill sälja e-böcker.

– Det borde ligga i deras och de stora förlagens intresse att ordna så att alla boklådor, små som stora, kan sälja e-böcker. Vi kan ju inte sälja läsplattor och sedan skicka iväg kunderna till konkurrenterna för att handla e-böcker, säger Katarina Jeansson, ordförande i JB-gruppen.

I dag kan e-böcker bara säljas via webbshopar. Men enligt Elibs vice vd Johan Greiff tittar man på olika lösningar. En kan vara ett system liknande brittiska distributören Gardners.

– Då kan man använda befintliga faktureringssystem ihop med till exempel Bokrondellen. Då kan bokhandlaren hjälpa kunden att välja en e-bok, och antingen ladda ner den själv till kunden eller mejla en länk där kunden kan hämta filen. Men i så fall måste vi och Bokrondellen synka våra databaser, säger Johan Greiff, som dock tror att vore bättre att bokhandlarna gick ihop och skapade en gemensam webbshop.

En annan lösning kan vara Riidoo, vars nätbutik senare i vår får en egen avdelning för bokhandlare. I detta bokhandlarsystem, som utgår från Elibs databas, kan de – mot en anslutningsavgift – logga in och sälja e-böcker till sina kunder.

– Det ska inte vara mer komplicerat än att köpa en ljudbok, säger Eva Marnfeldt, vd Riidoo, som även är återförsäljare av läsplattan Cybook.

Systemet, som ska lanseras senare i vår, testas i ett pilotprojekt under februari i samarbete med Ugglan. Nils Asp Bok- & Pappershandel i Höllviken är en av pilotbutikerna.

– Vi prövar i Höllviken innan bokrean, därefter i några butiker till. Vi vill testa ordentligt innan vi kör ut det på hela kedjan, säger Anders Billing, vd Ugglan.

Men Bokias vd Martin Barden, som räknar med att Bokia ger sig in på e-boksmarknaden senare i år, är tveksam till en mellanhand:

– Vi har ju bokia.se som har en direktkoppling till Elib: jag har svårt att se varför vi skulle gå omvägen via en mellanhand.

Akademibokhandelsgruppen vill också satsa mer på e-böcker och börjar i ett första steg att sälja läsplattor via nätbokhandeln Bokus.

– Vi förhandlar med två tänkbara distributörer. Målet är att vi ska vara klara i början av mars, säger Ulf Lindstrand, vd för Akademibokhandeln, och fortsätter:

– Om försäljningen via Bokus drar iväg börjar vi kanske sälja i några butiker också. Vi är väldigt intresserade av att vara med det i här, men vi känner av marknaden först.

Se även debattinlägget Det verkar som om förlagen glömt bokhandlarna och Johanna Westlunds blogginlägg E-böcker handlar om att se

Powered by Labrador CMS