En dag med flyt

Pia Printz konstruerade streckkoden till En dag själv. Det resulterade i att hennes förlag Printz Publishing fick klistra på nya koder på vart och ett av förstaupplagans 4 000 exemplar. Då grät hon. Det gör hon inte nu.

Publicerad

>Pia Printz sa upp sig från sitt journalistjobb för att bli förläggare och knep rättigheterna till En dag innan de stora förlagen hade fått upp ögonen för boken.

Boken hittade hon bland personalens tips på Pocketshop i februari förra året. Hon mejlbombade den brittiska agenten, men det var först när hon skrev direkt till författaren David Nicholls, och förklarade sin kärlek till boken, som kontraktet kom.

Knappt ett år senare är förskottet, 12 500 kronor, sedan länge intjänat: boken har sålts i 145 000 exemplar i Sverige.

Även om Printz Publishing blivit en enorm framgångshistoria finns det saker hon helst vill glömma. Som att hon som ambitiös nybörjare gjorde bokens EAN-kod själv.

– Jag hittade en sajt som omvandlade ISBN-nummer till streckkod och tänkte att det här kan väl inte vara så svårt. Men koden blev helt fel och jag fick anlita en student som satt på Förlagssystem i Falun och klistrade nya koder på hela första tryckningen. Jag grät en hel förmiddag.

Översättningen, som hon också gjorde själv, blev däremot ett lyckokast. Hon har fått beröm för att hon lyckats överföra den rappa dialogen.

– Jag testade med ett kapitel och märkte att det funkade. Det värsta jag vet är dialoger där man hör engelskan bakom, till exempel när en person inleder en mening med »well...« och det översätts med »tja«. Vem säger det nuförtiden?

Lite hjälp fick hon från sin man, som fick hitta på svenska motsvarigheter till huvudpersonen Emmas pojkväns töntiga skämt.

När boken kom i oktober förra året hade den blivit en snackis och tajmingen var perfekt.

Till nybörjarmisstagen räknar Pia Printz att hon bara tryckte 4 000 exemplar när hon hade ingångsordrar på 3 000.

– En mer erfaren person skulle kanske ha tryckt 10 000 exemplar. Schwupp sa det, så var de slut. Jag tryckte ytterligare 10 000 som tog slut lika snabbt. Då panik­beställde jag 15 000, som kom 23 december, alldeles försent förstås. Den sålde ändå en del under våren, men sen satt jag med 8 000 kvar som jag sålde till Bokias rea.

Trots dessa undantag hade Pia Printz bestämt sig för att köra som ett proffs från början: hon skrev avtal med Förlagssystem, hyrde in säljbolaget Stevali och anlitade ett etablerat tryckeri. Med en kort praktik på Damm förlag som enda bransch­erfarenhet blev twitter en stor hjälp – där fick hon tips om allt från tryckerier till distributionsvägar.

Succén har gjort det möjligt för Pia Printz att ge ut »knasiga böcker« som hon gillar, till exempel Andrew Kaufmans The Tiny Wife och All My Friends are Superheroes, som kommer i vår. Då ger förlaget även ut sin första svenska debutant, i genren smart underhållningslitteratur.

Fotnot: EAN-kod står för European Article Number.

En dag

Har sålt i: 21 000 inbundna exemplar och 125 000 i pocket.

I september: ges boken ut i Pocketförlagets nya mini­format xs.

I oktober: har filmatiseringen svensk premiär.

Powered by Labrador CMS