Tillbaka

”Ett nödvändigt beslut”

2017-11-28
av SvB
Eva Gedin, Norstedts förlagschef.
Foto: Ylva Sundgren

Under dagen kom beskedet att Nya Tider nekas ställa ut under nästa års Bokmässa. Det välkomnas av förlagen SvB talar med.

Under tisdagen gick Bok & Bibliotek ut och meddelade att tidningen Nya Tider nekas utställartillstånd under 2018 års mässa.

Beslutet välkomnas av förlagen SvB talar med.

– I det uppkomna läget var det nödvändigt. Vad man har missbedömt är inte om Nya Tider är en legitim publikation eller inte, utan hur mycket den agerar som en förtrupp till ännu mörkare krafter. Mässan missade kontexten och det gjorde att frågan aldrig dog, säger Daniel Sandström, litterär chef på Albert Bonniers förlag.

Besöksantalet under årets mässa sjönk kraftigt – till följd av såväl nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstration – som debatten kring just Nya Tider.

Daniel Sandström menar att diskussionen om Nya Tider helt kidnappade årets mässa, vilket han också tror är grunden till Bokmässans nya beslut.

– Det fanns legitima skäl för både den ena och den andra hållningen i den principiella frågan. Men när rörelsen blev så kraftig som den blev, blev det mindre folk och mer tumult.

Eva Gedin, förlagschef på Norstedts, är inne på samma linje och kallar beslutet för ”väntat” och ”välkommet”.

– Men det viktigaste tycker vi är att mässan gör ett rejält omtag och sätter fokus på att återupprätta fokus på författare och litteratur och återfå förtroendet från publiken. Vi vill veta mer om de initiativen. Det var inte så mycket om det i pressmeddelandet, man pratar om att utveckla det litterära samtalet men inte riktigt hur det ska åstadkommas.

I sitt pressmeddelande beskriver Bokmässan just en vilja att sätta just litteraturen i centrum för mässan igen. Exkluderingen av Nya Tider är bara en del i det.

– För oss måste det stora engagemang och den tid och de pengar som läggs på mässan kännas fullt ut meningsfullt. Då är det viktigt att litteraturen sätts i fokus och att våra författare ska vilja medverka, säger Eva Gedin.

Även Daniel Sandström menar att Bokmässans beslut kommer att påverka förlagets planering inför nästa års evenemang.

– Alla kände en oro efter förra mässan – vad kommer hända nu? Det känns bra att så tidigt ha fått ett tydligt beslut att förhålla sig till, säger han.

Ett förlag som vägrade delta på årets mässa – till följd av just Nya Tiders deltagande – är Ersatz.

Förläggare Ola Wallin välkomnar dagens beslut, som han kallar ”affärsmässigt”. Enligt honom var det helt fel av Bokmässan att försvara Nya Tiders närvaro med argument om yttrandefrihet.

– De blev chanslösa och hamnade i flera märkliga positioner under året. Det här är femte beslutet de fattar om Nya tider och då kan man inte heller åberopa några principer längre. Affärsmässighet är vad både Bokmässan och vi alla behöver, säger Ola Wallin.

Hur påverkar det här er inställning att åka nästa år?

– Vi har redan skickat in vår anmälan. Det gjorde jag direkt.

Men alla förlag är inte av samma åsikt. I sitt svar om hur man uppfattar Bokmässans beslut att neka Nya Tider tillträde hänvisar vd Kristina Ahlinder till en undersökning Förläggareföreningen gjorde efter årets mässa.

– Den enkät som gjorts bland våra medlemmar pekar på att de vill att mässan ska fokusera på författarna, förlagen och litteraturen. De vill gärna åka dit och de tycker att mässan är viktig. Men vi kan inte tala med en röst och ge ett kort svar i den här frågan eftersom våra medlemmar tycker lite olika.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.