Tillbaka

F1-bok största affären i finsk förlagshistoria

2018-04-13
av Per PeKå Englund
Sakari och Touko Siltala har intressenter i Sverige också.

LONDON. Det som uppges vara den största affären i finsk förlagshistoria gjordes upp på bokmässan i London.

–Vi fick över 100 000 pund av Simon & Schuster för boken om Formel 1-stjärnan Kimi Räikkönen, säger Touko Siltala på Siltala Publishing.

Touko och Sakari, två av dem som driver Siltala Publishing, visar bara 33 sidor av Kari Hotakainens bok om Formel 1-föraren Kimi Räikkönen på London Book Fair.

Men kombinationen bästsäljande litterär författare och stor idrottsstjärna för tankarna till David Lagercrantz och Zlatan Ibrahimovic.

–Vi behöver inte säga att det är Finlands svar på Zlatan-boken. Det gör de utländska förlagen själva, säger Touko Siltala.

Hittills har boken sålts till åtta länder, däribland i Storbritannien för 1,2 miljoner kronor samt till exempelvis Italien, Holland och Japan.

–Vi har bud från Brasilien och Sverige också. Men där går tiden ut först i morgon, så jag kan inte säga vilket förlag det är, säger Touko Siltala.

Men du kan säga vilka stora förlag som tackat nej i Sverige?

–Bonniers och Norstedts avböjde konstigt nog. Deras förläggare verkade inte vara så intresserade av Formel 1. Det förvånade oss eftersom Marcus Ericsson tävlar mot Kimi Räikkönen just nu. Och filmen Superswede om ikonen Ronnie Peterson blev nyligen en succé på biograferna, säger Touko Siltala.

Han tittar i sin portfölj.

–Men det är ett förlag precis under jättarna som har budet nu. Så i morgon kan de ha gjort ett okej köp. Summan vi fick från Storbritannien är vi nämligen säkra på är den största som en enskild finsk titel fått i försäljning till ett land. Men som helhet ligger vi givetvis efter Muminböckerna.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.