Tillbaka

Fasta priser debatteras på nytt

2017-08-01
av Moa Kärnstrand
Foto: Tove Leffler

I Storbritannien har flera framstående bokhandlare och författare uttryckt sitt stöd för att återinföra fasta priser på böcker.  

Debatten om ett fastprissystem har tagit fart på nytt i Storbritannien. Den initierades av den oberoende bokhandlaren Tamsin Rosewell, som äger bokhandeln Kenilworth Books, tidigare i somras. I en blogg på Booksellers hemsida skrev hon om problemet att böcker säljs till kraftigt rabatterade priser. I början av veckan publicerade hon en ny bloggpost på bokhandelns egen hemsida. Där föreslår hon att fasta priser skulle kunna gälla under 30 dagar och på så vis öka möjligheten för små bokhandlare att klara sig, rapporterar Bookseller.

"Amazon kräver 60 procent rabatt på många titlar” skriver hon. "Problemet är inte rabatten i sig, det är missbruket av rätten att erbjuda rabatt och att den används för att utesluta aktörer på marknaden och att det ger allvarliga konsekvenser för författarna".

Hon får medhåll av flera andra oberoende bokhandlare.

Vanessa Lewis, delägare till Book Nook i Hove säger att det vore "intressant" att återinför ett fastprissystem.

– Jag skulle älska att se, inte det gamla fastprissystemet, men en motsvarighet. Det skulle vara intressant att se vilken effekt det skulle ha på bokförsäljningen., säger hon till Bookseller.

Tamsin Rosewell menar också att ett nytt fastprissystem måste ta hänsyn till författares och illustratörers intressen och skydda inkomsterna de får från bokförsäljningen.

Storbritannien tog bort de fasta bokpriserna för över 20 år sedan. Det har lett till, menar flera oberoende bokhandlare, att de största titlarna ofta är omöjliga för dem att sälja, då bokjättarna erbjuder dem så mycket billigare till konsument än vad de kan.

I en intervju i Sunday Times ger även av författare Philip Pullman sitt stöd.

"Det är en galen, omänsklig och perverted övertygelse om att marknaden vet bäst, och att det är något naturligt, som tyngdkraften, som vi inte kan göra någonting att förändra. Men vi kan naturligtvis förändra hur marknaden fungerar. Det är en mänsklig konstruktion.", säger han i intervjun.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.