Favorit tog hem Augustpris

Årets Augustpris i den skönlitterära klassen gick till Steve Sem-Sandberg för De fattiga i Łódź, utgiven av Albert Bonniers förlag. Det blev jubel i Stockholms Konserthus när Mats Svegfors läste upp den förhandstippade författarens namn.

Publicerad

ska, melankoli, vilsekomna barn. Det går ett mörkt stråk genom de nominerade böckerna i år, konstaterade Augustgalans värd Kattis Ahlström när priserna delades ut på måndagskvällen i Konserthuset. Steve Sem-Sandberg, vars De fattiga i Łódź hör hemma inom vittneslitteraturen, var en av de stora favoriterna till Augustpriset i den skönlitterära kategorin.

Mats Svegfors läste juryns motivering:

– Med denna kollektivroman tar sig Steve Sem-Sandberg an ett särskilt kapitel i det andra världskrigets annaler: det judiska ghettot i staden Łódź väster om Warsawa, dess tillkomst, organisation och hjärtslitande villkor under nazistiskt överinseende. Det är en historia som berättas sedan alla tårar torkat, återgiven i en torr och närmast osentimental stil, en balansgång mellan fakta och fiktion (...).

En tagen Steve Sem-Sandberg sa i ett kort tacktal att han var ”fullständigt överväldigad”:

– Vilket fantastiskt pris, jag har ingen röst, men vill tacka min fru och Albert Bonniers förlag.

Vad betyder priset för dig?

– Oerhört mycket, som en bekräftelse på ens författarskap. Augustpriset har blivit större och viktigare med åren. Framför allt är det en möjlighet att nå ut till en bredare publik, sade Steve Sem-Sandberg, som nominerats en gång tidigare, 2003.

De fattiga i Łódź har sålt i 8 500-9 000 exemplar.

– Jag hade själv en föreställning om att det är ett smalt ämne, men när jag har varit ute och läst ur boken har jag märkt att många människor inte uppfattar det så. Man lever sig in i de här människorna, även om det inte är någon samtidsroman precis, sade Steve Sem-Sandberg.

Martin Ahlström, marknadsansvarig på Albert Bonniers förlag, beställde ett tilltryck på 50 000 exemplar medan Steve Sem-Sandberg gick upp på scenen.

– Jag hoppas att den levereras i tid, men vi har förberett för alla nominerade titlar, så det ska fungera, sade han.

I de två övriga klasserna var det de små förlagens kväll. I barn- och ungdomskategorin vann Skriv om och om igen av Ylva Karlsson, Katarina Kuick, Sara Lundberg och Lilian Bäckman, på XPublishing.

Utdelaren Tilde de Paula läste motiveringen:

– Äntligen! En faktabok som på allvar utmanar, inspirerar och ger hopp till alla som vill läsa och skriva. Författarna ger professionella verktyg och användbar kunskap (…). En formfulländad källa till kreativitet.

Författarna Ylva Karlsson, Katarina Kuick, Sara Lundberg och Lilian Bäckman verkade häpna när de klev upp på scen för att ta emot statyetten.

– Jag har inte blivit så förvånad sedan Hammarby vann med 6-0 i Karlstad. Det här kommer som en god tvåa, sade Katarina Kuick.

När galavärden Kattis Ahlström sa att hon hört att manuset skickades in sent var författarna frågande:

– Det vet jag inget om, det får du prata med förlaget om! sade Lilian Bäckman.

Årets Augustpris i fackboksklassen gick till Brutus Östlings och Susanne Åkessons Att överleva dagen, utgiven på Östlings Bokförlag Symposion. Därmed tog det minsta förlaget i fackboksklassen hem statyetten. Juryns motivering löd, uppläst av Stefan Holm:

– Häpnadsväckande fågelfotografier i världsklass där näbbar, vingar, ben och framför allt ögon träder fram för läsaren. Ett praktverk.

Brutus Östling hade ”bara tack att säga”, medan Susanne Åkesson i sitt tacktal berättade att hon fångats av Brutus Östlings fågelbilder:

– Jag vill tacka Brutus för att han nappade på idén om en bok om fåglar och fåglars liv. Deras liv och rörelser har fascinerat mig sedan jag var barn och Brutus bilder fångar just det.

Lilla Augustpriset gick till Isabella Nilsson från Skövde, för novellen Verklighetsprojektet. På frågan vad priset betyder för henne svarade Isabella Nilsson att är en revansch – för att hon inte fick sin gymnasieskolas svenskstipendium.

De nominerade i den skönlitterära klassen:

En liten historia av Eva Adolfsson, Albert Bonniers Förlag

Städerna inuti Hall av Johannes Anyuru, Norstedts Förlag

Hotel Galicja av Per Agne Erkelius, Norstedts Förlag

Den siste greken av Aris Fioretos, Norstedts Förlag

Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar av Ann Jäderlund, Albert Bonniers Förlag

De fattiga i Łódź av Steve Sem-Sandberg, Albert Bonniers Förlag

De nominerade i den facklitterära klassen:

Så byggdes villan – Svensk villaarkitektur från 1890 till 2010 av Cecilia Björk, Lars Nordling och Laila Reppen, Forskningsrådet Formas

Melankoliska rum av Karin Johannisson, Albert Bonniers Förlag

Världens lyckligaste folk av Lena Sundström, Leopard förlag

Frihetens rena sak av Johan Svedjedal, Wahlström & Widstrand

Smärtpunkten av Elisabeth Åsbrink, Natur & Kultur

Att överleva dagen av Brutus Östling och Susanne Åkesson, Östlings Bokförlag Symposion

Till årets svenska barn- och ungdomsbok:

Svenhammeds journaler av Zulmir Bečević, Alfabeta Bokförlag

Månskensvargen av Elvira Birgitta Holm, Bonnier Carlsen

Skriv om och om igen av Ylva Karlsson, Katarina Kuick, Sara Lundberg och Lilian Bäckman, XPublishing

Siv sover vilse av Pija Lindenbaum, Rabén & Sjögren

Kulor i hjärtat av Cilla Naumann, Alfabeta Bokförlag

Natthimmel av Sofia Nordin, Rabén & Sjögren

Powered by Labrador CMS