Feministiska dystopier spås bli stor trend

Margaret Atwoods Tjänarinnans berättelse, som blivit populär tv-serie, tros vara en anledning till ett stigande intresse för feministiska dystopier.

Dystopier och historisk fiktion med kvinnors upplevelser i centrum. Det tror redaktörer i den brittiska bokbranschen blir 2018 års stora skönlitterära trend.

Publicerad

Bakom spaningen finns de stora framgångarna för bland andra Margaret Atwoods Tjänarinnans berättelse och Naomi Aldermans The Power, skriver Bookseller. Höstens och vinterns Metoo-rörelse har, enligt många tidningen pratat med, skapat ett intresse för kvinnors berättelser och ökat efterfrågan efter det som både reflekterar vår tid och erbjuder verklighetsflykt. 
   – Dystopier är alltid populära, men den här nya vågen har en feministisk ton och en oro för vad kvinnors kroppar betyder i dessa härskade världar. Det slår mig att det finns en generation av unga, kvinnliga litterära författare som berättar nya historier om kvinnokroppen och om vår plats i samhället, till exempel Jessie Greengrass, Emma Glass, Leslie Jamison, säger Anne Meadows, redaktör på Granta till Bookseller.

Vill du läsa vidare?

Teckna en digital prenumeration för att ta del av denna artikel och allt annat på Svb.se.

Helår Digitalt

1480 kr

Köpa

Prova på 2 månader

199 kr

Köpa

Powered by Labrador CMS