Tillbaka

Feministiska dystopier spås bli stor trend

2018-02-07
av Sanna Svanström
Margaret Atwoods Tjänarinnans berättelse, som blivit populär tv-serie, tros vara en anledning till ett stigande intresse för feministiska dystopier.
Foto: Jean Malek

Dystopier och historisk fiktion med kvinnors upplevelser i centrum. Det tror redaktörer i den brittiska bokbranschen blir 2018 års stora skönlitterära trend.

Bakom spaningen finns de stora framgångarna för bland andra Margaret Atwoods Tjänarinnans berättelse och Naomi Aldermans The Power, skriver Bookseller. Höstens och vinterns Metoo-rörelse har, enligt många tidningen pratat med, skapat ett intresse för kvinnors berättelser och ökat efterfrågan efter det som både reflekterar vår tid och erbjuder verklighetsflykt. 
   – Dystopier är alltid populära, men den här nya vågen har en feministisk ton och en oro för vad kvinnors kroppar betyder i dessa härskade världar. Det slår mig att det finns en generation av unga, kvinnliga litterära författare som berättar nya historier om kvinnokroppen och om vår plats i samhället, till exempel Jessie Greengrass, Emma Glass, Leslie Jamison, säger Anne Meadows, redaktör på Granta till Bookseller.

Förutom feministiska dystopier tror flera redaktörer att det starka intresset för historisk fiktion kommer hålla i sig under året.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.