Tillbaka

Författarnas uppmaning: Mer öppenhet

2018-03-06
av Kalle Laxgård
Philip Pullman, ordförande för Society of Authors – brittiska författarförbundet.
Foto: Leopard förlag

Brittiska författare tjänar allt mindre medan förlagens vinster växer.

Nu växer kraven på att förlagen ska redovisa författarutbetalningarna i sina bokslut.

I en debattartikel i tidningen Bookseller skriver det brittiska författarförbundets ordförande Nicola Solomon att förlagens överskott har ökat medan författarnas minskat. Därför, uppmanar hon, bör förlagen börja skriva ut hur mycket de betalar ut till författare, illustratörer och översättare.

Förbundet jobbar nu på att ta fram tillförlitlig statistik som visar upphovsmännens inkomstutveckling. Den senaste undersökningen visar hur inkomsterna minskade med 29 procent mellan 2010 och 2013.

Enligt Nicola Solomons egen uträkning motsvarade författarnas ersättningar ungefär 3 procent av förlagens försäljning. Samtidigt, skriver hon, har förlag som Simon & Schuster ökat vinstmarginalen från 8 procent 2008, till 16 procent åtta år senare. Sedan Penguin och Random House gick samman 2013 har vinsten dubblerats, också till 16 procent, enligt Nicola Solomon.

”Vi utmanar förlagen att ange hur mycket de betalar författare, illustratörer och översättare i förskott, royalties och sekundärersättning. Det kan göras”, skriver hon.

Även förbundets ordförande, författaren Philip Pullman, har uttalat sig i frågan. Enligt honom är det oansvarigt av förlagen att inte ge författarna en större del av kakan när tiderna är goda.

– Det är absolut möjligt att göra en bra vinst och samtidigt betala en rättvis avkastning till alla dem vars arbete det i slutändan hänger på. Men det är inte det som sker just nu, skriver Philip Pullman i debattinlägget.

Uppropet har fått stor spridning och även förläggare har gett sin syn i frågan.

En av dem är Andrew Franklin, chef på Profile Books. Enligt honom är förlagens främsta skyldighet att hålla sig solventa.

– De stora förlagen siktar på att göra en vinst på 10 procent på försäljningen och de flesta lyckas bara göra det under goda år. De flesta oberoende gör förlust då och då. Profile har, ovanligt nog för att vara oberoende, varit lönsamt ända sedan 1997 och de tre senaste åren har vi haft en vinstmarginal före skatt på 12 procent. Det är mer än de flesta men vi får inte glömma att likt alla företag i den kapitalistiska världen måste vi göra vinst. Vi får aldrig glömma att om vi misslyckas kommer vi att gå under efter några år, säger han till Bookseller.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.