Tillbaka

Förläggare får drömateljé

2018-02-16
av Sanna Svanström
Intresset var stort när ateljén på Katarinavägen blev ledig.
Foto: Holger Ellgaard

I höstas blev den lilla ateljén i Stadsgårdshissen på Katarinavägen i Stockholm ledig. Intresseanmälningarna för att ta över strömmade in till fastighetsbolaget Stadsholmen och nu står det klart – fotografen och bokförläggaren Jeppe Wikström flyttar in.

Förra året lämnade konstnären och visdiktaren Carl Anton Axelsson den iögonfallande lokalen efter trettio år, skriver Södermalmsnytt. Fastighetsbolaget Stadsholmen, som inte har något kösystem till sina ateljéer, fick mängder av intresseanmälningar från konstnärer som ville ta över. Valet har nu fallit på Jeppe Wikström, fotograf och förläggare.
    –  Han har uttryckt sitt intresse för ateljén under väldigt lång tid och har en konstnärlig verksamhet som vi tycker är lämplig i lokalen, säger Fredrik Juhnell, förvaltningschef på Stadsholmen, till Södermalmsnytt.

1994 bildade Jeppe Wikström tillsammans med Marika Stolpe bokförlaget Max Ström, där han är verksam som förläggare och marknadschef. Han har också gjort flera fotoböcker och mottagit priser för sitt arbete som fotograf, och det är för det arbetet han kommer att använda ateljén. 
    – Det blir en litterär kolonistuga, en skrivarstuga och en utgångpunkt för min fotografgärning. Jag ställde frågan till Stadsholmen om ateljén redan 1995, sedan dess har jag hört av mig med jämna mellanrum. Nu ska den ska renoveras lite men om någon månad kan jag flytta in, säger Jeppe Wikström. 

Det finns inga planer på att lämna Max Ström?
    – Nej, jag har alltid gjort egna projekt vid sidan om: Jag brukar säga att jag är fotograf men att jag försörjer mig som förläggare. Jag har inga planer på att lämna förlaget.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.