Tillbaka

”Först kändes det lite läskigt”

2018-04-12
av Per PeKå Englund

LONDON. Erika Degard på Norstedts blev först i världen att köpa manuset 55. På bokmässan i London är debut-thrillern en av de stora försäljningssuccéerna.

– Först kändes det lite läskigt att det bara var jag, men någon dag senare blev det budgivning i Storbritannien, säger hon.

Svb träffar förläggaren Erika Degard på bokmässan i London.

–Nu messar James Delargys agent på Fraser & Dunlop att land nummer elva slagit till, säger hon.

Men själv fattade Erika Degard sitt beslut flera dagar innan bokmässan började.

– Trenden att det görs färre affärer på själva mässorna blir tydligare och tydligare och det här manuset ville jag absolut inte att någon annan skulle köpa framför näsan på mig, säger hon.

Läste du klart boken innan du bestämde dig?

– Ärligt talat var jag fast redan efter några sidor. Jag gillar verkligen miljöbeskrivningen av landskapet i Australien och karaktärernas egenheter.

Så här i efterhand låter det som ett enkelt beslut.

– Ja, att bestämma sig var lätt och jag var glad när vi fick 55. Men sedan funderade jag förstås lite på om Sverige skulle bli det enda landet som köpt boken, säger Erika Degard.

Så det var med en blandning av lättnad och triumf som hon tog emot beskedet att Simon & Schuster köpt rättigheterna för Storbritannien för ett sexsiffrigt belopp – i pund. Och att flera andra länder köpt rättigheterna till manuset.

Det är inte bestämt när 55 kommer ut i Sverige.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.