Tillbaka

Fredrik Backman återvänder till Forum

2017-01-16
av Niklas Strömberg
Foto: Linnea Jonasson Bernholm

Fredrik Backman har skrivit ett nytt avtal med Forum – förlaget där han debuterade med En man som heter Ove.

Avtalet gäller en treboksdeal och inleds med kortromanen Och varje morgon blir vägen hem längre och längre som kommer att ges ut i maj 2017.

I oktober samma år planeras uppföljaren till romanen Björnstad.

– Fredrik Backman har många historier inom sig och långsiktighet är ett ledord för fortsatt framgång. Att komma tillbaka till Forum där allt började tycker vi känns både spännande, roligt och tryggt, säger Tor Jonasson på Salomonsson Agency, i ett pressmeddelande.

Fredrik Backman inledde sin karriär på Forum med succétiteln En man som heter Ove. Han lämnade förlaget i december 2013 för att gå till det då nystartade Partners in Stories, som hans tidigare agent Jonas Axelsson grundat.

Sommaren 2015 bröt de två vännerna sitt samarbete. Adam Dahlin, förlagschef på Forum, förklarade då att det inte var aktuellt att åter igen arbeta med författaren.

   – Vi har haft tre fantastiska framgångar som man inte har med så många författare över huvud taget. Men jag betraktar vårt samarbete som avslutat, sa han då till SvB.

Senare samma år skrev Fredrik Backman på ett avtal för en bok med Piratförlaget – Björnstad.

Att Fredrik Backman nu återigen kommer att ges ut av Forum kommenterar Adam Dahlin i pressmeddelandet.

– Vi är otroligt glada och stolta över att vi får förtroendet att fortsätta bygga vidare på framgångarna.

Även på Piratförlaget är man nöjda med förändringen.

– Vi tycker att det här är en bra lösning och önskar Fredrik all lycka, skriver Sofia Brattselius Thunfors, förläggare på Piratförlaget, i ett mejl till SvB.

Fredrik Backman är en av det senaste decenniets mest framgångsrika författare i Sverige. Även internationellt har han rönt stora framgångar.

En man som heter Ove har legat på New York Times topplista i ett år i sträck. Även hans andra roman Min mormor hälsar och säger förlåt har legat länge på listan.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.