Tillbaka

Frustrationen ökar för oberoende förlag

2018-06-14
av Emma Olsson
Arve Juritzen, förläggare.
Foto: Juritzen förlag

Frustrationen över de stora förlagens makt ökar bland de oberoende norska förläggarna.
– Bokhandel och förlag är helt integrerade och det är ingen som orkar låtsas något annat längre, säger förläggaren Arve Juritzen till Klassekampen.

Klassekampen har i en artikelserie granskat förhållandena på den norska bokmarknaden, och det visar sig att de förlagsägda säljkanalerna till stor del gynnar sin egen utgivning.

Trots att landet via sina bokavtal slår fast att det inte får ske diskriminering av andra utgivares böcker, är en klar majoritet av titlarna i Cappelen Damm-ägda Tanums bokklubb från det egna förlaget. Tanum Concept är en del av samma förlag, och av böckerna de förser Coop-butikerna i Norge med är en stor del från Cappelen Damm.

Samma sak gäller utbudet på norska Storytel. Här är 80 procent av titlarna förlagets egna –Cappelen Damm äger halva tjänsten.

Situationen är liknande hos Cappelen Damms konkurrent Gyldendal.  Klassekampen ger flera exempel på att den Gyldendalägda webbutiken ark.no gynnar förlagets egna titlar. Till exempel kommer nästan hälften av barn- och ungdomsböckerna som profileras från ägarförlaget Gyldendal.

Klassekampen uppger sig ha svårt att få representanter för bokbranschen att kommentera situationen.
– Folk är livrädda, säger en anonym person till tidningen.

Men en av dem som vågar uttrycka sin åsikt är Arve Juritzen som sedan tolv år tillbaka driver förlaget Juritzen.

– Jag har skrikit om det här i tio år, utan att någon har brytt sig nämnvärt. Tvärt om har situationen blivit värre och värre, säger han.

Rabatten som bokhandeln kräver för att sälja Juritzens böcker har ökat under de senaste åren, precis som den andel han behöver lägga på marknadsföring, säger han.

– Rabatterna har ökat med 12 procent på bara några få år. Eftersom bokbranschen omsätter 7,2 miljarder kronor, innebär ökningen att 720 miljoner kronor flyttats från förlagen till bokhandeln. För förlag som har egna butiker betyder det ingenting, men alla förstår vad det innebär för dem som inte har egna säljkanaler. De kan inte ta igen pengarna i sista ledet, säger Arve Juritzen.
Norska kulturministern Trine Skei Grande (v) har uttalat kritik mot situationen.
Svensk Bokhandel har tidigare försökt nå Cappelen Damms vd, Tom Harald Jenssen, som dock inte vill uttala sig.  

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.