Tillbaka

Gallimard stoppar utgivning

2018-01-12
av Philip Wallin
Céline väcker känslor i Frankrike.
Foto: Youtube

Det franska förlaget Gallimard drar tillbaka planerna på att återutge den kontroversielle författaren Louise-Ferdinand Célines antisemitiska pamfletter från 1930-talet.

Det var i förra veckan som Antoine Gallimard, vd och publicist på ett av Frankrikes mest framstående förlag – Gallimard, överraskade hela landet när han tillkännagav sina planer. Förläggaren ville återutge Louise-Ferdinand Célines antisemitiska böcker, från slutet av 1930-talet, i ett 1 000-sidigt kompendium.

Många fransmän gick i taket. Enligt tidningen The Guardian hotade den franska nazijägaren Serge Klarsfeld att dra förlaget inför rätt. Fyra framstående historiker gick till attack mot förläggaren i veckotidningen L’Obs och kallade idén för ”i bästa fall voyeurism och i värsta fall nostalgi, som riskerar att helga incitament till mord”. På sociala medier rasade debatten.

Det fick Antoine Gallimard att i går fatta ett nytt beslut: ”Jag ställer in utgivningen, förhållandena är inte de rätta för att se texterna i sin historiska kontext”. Han hade tidigare försvarat sig och sagt: ”att censurera dem väcker bara ohälsosam nyfikenhet”.

Louise-Ferdinand Céline har efter sin död 1961 vållat våldsam debatt i Frankrike och pendlar, beroende på vem man frågar, mellan geni och galen antisemit som samarbetade med nazisterna för att utrota franska judar under invasionen 1940–1945.

Hans prosa i Resa till nattens ände (1932) och Död på krita (1936) sägs ha influerat författare som Samuel Beckett, Henry Miller och Charles Bukowski.

Louise-Ferdinand Céline flydde Frankrike efter att de allierade landsteg i Normandie 1944. Han bodde i Danmark fram till 1955 då han fick amnesti i Frankrike.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.