Tillbaka

Går samman mot sexuella trakasserier

2017-11-29
av Sanna Svanström
Norska Förläggarföreningen skriver om den nya strategin på sin hemsida.
Foto: Norska Förläggarföreningen

Efter att norska tidningen Klassekampen avslöjat problem med sexuella trakasserier i bokbranschen kallade flera stora aktörer till ett krismöte. Nu har en gemensam strategi för branschen upprättats.

I spåren av Metoo-kampanjen medverkade kvinnor på olika nivåer i norsk bokbransch i Klassekampens reportage och berättade om sina erfarenheter av sexuella ofredanden. Nu lanseras ”Riktlinjer vid sexuella trakasserier i bokbranschen”, ett initiativ taget av flera av de största aktörerna i Norges bokvärld, skriver Bok365.  

Riktlinjerna definierar vad som är sexuella trakasserier enligt norsk jämställdhetslag och beskriver i vilka former de kan ta sig uttryck. De innehåller också rapporteringsrutiner, förebyggande åtgärder och försiktighetsprinciper.

Arbetet med strategin ska följas upp inom de olika organisationerna, som också kommer att anordna egna seminarier och interna undersökningar, skriver Bok365.

Intiativet bygger på de riktlinjer  som utvecklats inom den norska tv-, film- och spelbranschen och har anpassats till bokindustrin.

Organisationerna som ställer sig bakom initiativet är den norska Författarföreningen, Norska barn- och ungdomsförfattare, Norsk Översättarförening, Norsk professionell litterär författare- och översättarförening, Norskt Författarcentrum, den norska Bokhandlarföreningen samt Förläggarföreningen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.