Tillbaka

Globe köper butik i Uppsala

2017-03-20
av Kalle Laxgård
Anders Källgren, ägare till Globe bokhandel i Ludvika och ny ordförande i JB-gruppen.
Foto: Sara Mac Key

Globe bokhandel i Ludvika köper förlusttyngda Drottninggatans bokhandel i Uppsala.

Att det är 18 mil mellan butikerna ser inte Globes ägare Anders Källgren som något problem.

Oberoende Drottninggatans bokhandel slog upp dörrarna 2011. Med ett läge mitt på ett av Uppsalas främsta handelsstråk hade grundarna stora förhoppningar. Men försäljningslyftet har uteblivit.

– Vi drabbades hårt av att gatan stängdes av för ombyggnation häromåret och har haft svårt att få upp omsättningen efter det. Därför tyckte vi att det här var en bra lösning, säger Mårten Ericsson på Drottninggatans bokhandel.

Utvägen består i att Globe bokhandel i Ludvika nu köper butiken.

Enligt Globes ägare Anders Källgren är huvudanledningarna till förvärvet Drottninggatans läge, stora kundströmningar och Mårten Ericssons litterära kunskap.

– Han kommer att vara kvar och ansvara för den dagliga driften. Ekonomin däremot ska jag ta hand om, säger Anders Källgren.

Att det är 18 mil mellan Ludvika och Uppsala anser han inte vara ett hinder.

– Med dagens datasystem ska inte det vara något problem. Jag tror att det här kan bli en rolig resa.

Drottninggatan har tappat försäljning och gjort förlust nästan varje år. Varför vill du köpa en butik som går dåligt?

– Det är en del av utmaningen. Problemen beror på en dålig likviditet och det kan jag hjälpa till med. De har inte haft råd att köpa in ett ordentligt sortiment. Nu fyller vi butiken med varor och så kör vi.

Globe bokhandel har profilerat sig med att ha ett av landets största boksortiment. Till en början kommer en del böcker att flyttas till Uppsala men någon större lagerflytt kommer inte att ske, enligt Anders Källgren.

Själv är han ordförande för JB-gruppen, en kedja Drottninggatan nu blir medlem i. Enligt honom betalade han ”inte mycket” för butiken.

Drottninggatans omsätter drygt två miljoner kronor per år. Vad är ditt mål?

– Först och främst att få butiken att gå runt, vilket är omkring 3,5 miljoner. Men om ett par-tre år ska vi åtminstone omsätta 5-6 miljoner. Det är jag helt övertygad om att vi kommer att lyckas med.

Vilken risk tar du med det här?

– Inte så stor. Butiken har en bra hyresvärd, en bra kundkrets och stor kompetens bland personalen. Nu ska vi bara öka försäljningen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.