Tillbaka

Gui Minhai nominerad till publiceringspris

2018-01-11
av Sanna Svanström
Gui Minhai är en av de nominerade till Prix Voltaire 2018.
Foto: freeguiminhai.org

Den Internationella förläggarföreningen IPA har nu annonserat de nominerade till priset Prix Voltaire 2018. Bland kandidaterna finns den svenske förläggaren Gui Minhai.

Prix Voltaire ska enligt IPA ”belöna exemplariskt mod genom att upprätta frihet att publicera och möjliggöra för andra att utöva sin rätt till uttrycksfrihet.” En kommitté har nu tagit fram fem kandidater som kan komma att tilldelas priset. En av dem är den svenske medborgaren och förläggaren Gui Minhai.

Kommitténs ordförande och tillika ordförande för norska Förläggarföreningen Kristenn Einarsson säger i ett pressmeddelande:
– Alla de nominerade har visat genuint mod genom att bemöta försök att neka dem deras rätt att publicera och genom att ta risker för att ge författare deras röst. Kommittén har den svåra uppgiften att välja ett av dessa namn för 2018 års Prix Voltaire.

De övriga nominerade är Ahmedur Rashid Chowdury, Bangladesh, Lewis Medjo, Kamerun, Azadeh Parsapour, Iran/Storbritannien och Tamás Miklós, Ungern.

Gui Minhai fängslades av kinesiska myndigheter hösten 2015 och hölls i hemligt förvar till i oktober förra året, då han enligt kinesiska myndigheter ska ha satts på fri fot. Idag är det okänt var Gui Minhai befinner sig och om har har möjlighet att lämna Kina.

Prissumman för Prix Voltaire ligger på 10 000 schweiziska franc, motsvarande ungefär 84 000 kronor, och möjliggörs av sponsring från flera förlag. Vinnaren annonseras på Internationella Förläggarföreningens kongress i Delhi den 11 februari.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.