Tillbaka

Hallå där, Nina Ulmaja,

2017-05-18
av Tove Leffler
Foto: Linus Meyer

Formgivare och designansvarig på Albert Bonniers förlag, som ska blogga på svb.se de kommande veckorna. 

Hur ser en vanlig dag i ditt liv ut?

 – Jag jobbar på Bonniers, just nu, bara tre dagar i veckan. Redaktörer och förläggare kommer in och ställer frågor och bollar olika bokprojekt med mig. Jag vrider, vänder och ställer in typografi i både digital och fysisk form. Tittar på skisser och diskuterar skisser som kommit in från formgivare och illustratörer. Skissar själv på något omslag och en inlagetypografi, som är lite mer avancerad än att den kan sättas med våra standardmallar. Pratar och bollar ett kommande projekt med vår produktionsavdelningen och försöker komma på smarta lösningar för just den boken.

Två dagar i veckan skriver jag hemma. Då läser jag allt jag kan komma över om exempelvis sättning, dricker en kopp kaffe och försöker sedan sammanfatta både fakta, historia och praktiska tips på ett levande sätt. Ringer min författarkollega och bollar tankar. Går ut med hunden.

Varför blev du formgivare?

– Jag jobbar som formgivare och designansvarig på Albert Bonniers Förlag, och hamnade här efter att jag trott att arkitekt var drömyrket. Insåg efter några år på arkitektkontor att det roliga var att göra presentationerna för projekten, det vill säga det som liknar böcker. Och utbildade mig därefter till att rita böcker istället för hus…

Vad jobbar du med just nu?

 – Jag jobbar med flera höstböcker, men framför allt med våra inlagemallar som ska få bättre läsbarhet och bli mer lättarbetade för de som sätter böckerna. Jag är dessutom tjänstledig till 40 procent, då jag skriver en bok om formgivning, typografi, läsbarhet tillsammans med Alexandra Borg, litteraturforskare i Uppsala.

Vad är roligt med att göra bokomslag?

Det mesta är roligt med böcker. Att försöka visualisera berättelserna efter att ha fått läsa dem före många andra är nog det roligaste med omslagsjobben.


Vad kommer vi att få läsa om i dina bloggar? 

– Blandade tankar kring vart bild, typografi och bokdesign är på väg idag.

Läs Nina Ulmajas första blogginlägg här.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.