Tillbaka

Hallå där, Svante Weyler

2016-09-29
av Lars Schmidt
Svante Weyler
Foto: Sara Mac Key

Den mångårige förläggaren blir ny ordförande för Svenska Kommittén mot antisemitism.

Varför passar du på den posten?

– Det var en förfrågan som man måste ha oerhört goda skäl för att tacka nej till. Och om man nu tycker att man har lite tid över - jag kunde i varje fall inte skylla på att jag jämt sitter i möten - så var det bara att tacka ja.

Vad ska du göra som ordförande?

– Den som lärt mig mest när det gäller Förintelsen och judehatet är författaren Imre Kertész, och om det finns en enda sak att lära av honom är det detta: Förintelsen är inte bara tyskarnas sak, eller judarnas, eller någon annan grupps, utan det är vår sak. Efter Auschwitz vet vi att också detta är en människa kapabel till, varje människa. Och eftersom antisemitismen hänger samman med Förintelsen på ett så fasansfullt sätt gäller samma sak för den: Också detta är vi kapabla till. Den kunskapen ska jag ta från honom och agera vaktpost mot antisemitismen.

Du har engagerat dig i frågan tidigare!

– Jag var inblandad i en betydelsefull strid, där jag i en radiokrönika anklagade Ilmar Reepalu för att använda en antisemitisk tankefigur. Jag fälldes i radionämnden, vilket jag tycker var skandalöst. Men det var många judar som var tacksamma för att någon som inte var jude var aktiv i en fråga om antisemitism. Många anser att judarna ska försvara sig själva. Men då ska ju muslimerna försvara sig själv, och kvinnorna försvara sig själva etcetera. Det tycker jag är en avskyvärd syn på demokratin.

Vilken roll spelar böcker för att bekämpa antisemitismen?

– Det enda som kan råda bot på det är upplysning och böcker är upplysning. Bokbranschen ska naturligtvis se till att upprätthålla bokens värde och i Sverige jag kan jag inte se att branschen inte tar sitt ansvar. Varje bokhandel gör det möjligt för var och en att skaffa sig kunskap.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.