Tillbaka

Hallå där, Tove Leffler

2012-06-25
av Lars Schmidt
  ny chefredaktör för Svensk Bokhandel efter Lasse Winkler som slutar sista juni. Varför ville du ha jobbet?

– Egentligen av samma anledning som jag först tog jobbet som redaktionssekreterare på tidningen: Det är en jätterolig bransch att bevaka och jag kan inte se en mer spännande tid att göra det än nu, när det händer så otroligt mycket.

 

Vad vill du göra med tidningen?

– I grund och botten tycker jag att den är bra. Vi är väldigt starka på nyheter - och vi ska fortsätta att vara nyhetsledande. Sedan har jag funderingar på hur man skulle kunna förändra. Men det får växa fram i diskussioner med redaktionen. Jag vill ha en öppnare kommunikation med våra läsare. Vore roligt med mer input och mer åsikter. Jag försöker själv jobba mycket med Twitter och Facebook och tror att vi kan bättra oss där.

 

Är branschen på Twitter och Facebook?

– Ja ... delar av den.

 

Hur ska du nå dem som inte är där?

– Kanske ska vi göra en läsarundersökning, det har inte gjorts på många år. Är det något vi missat att bevaka? Något som behöver granskas ännu mer?

 

Tänker du på några särskilda områden?

– Jag tycker ljudböcker är spännande, det är också ett privat intresse. Där händer mycket när man går från fysiska ljudböcker till digitala. Till exempel problem med rättigheter. Sedan pratar vi hela tiden om att bli bättre på barn- och ungdomslitteratur. Det är ännu viktigare när gränserna mellan ungdomsböcker och vuxenböcker suddas ut, och det faktiskt är ungdomsböcker som Hunger Games i USA och Cirkeln i Sverige som säljer bäst just nu.

– Och de rena barnböckerna måste bevakas. Läsandet går ner: det kan finnas en poäng i att titta på om förlagen har del i det.

Det digitala är vi redan duktiga på, det måste vi fortsätta att följa.

 

En del klagar över att vi skriver för mycket om det digitala.

– Jag har inte hört klagomålen, men de får väl ringa mig i så fall. Utvecklingen i framför allt USA och England säger väldigt mycket om vad som händer och vad som kommer att hända i Sverige.

 

Du blir inte bara chefredaktör, utan också vd för ett företag som omsätter drygt tio miljoner.

– Jag har respekt inför uppgiften... haha, nu låter jag som en politiker. Jag har aldrig varit vd, men jag har skött mitt eget företag som frilans i tio års tid och alltid kunnat leva på det. Jag ser mig som en person som är ganska duktig på att ta hand om pengar. Privat är jag sparsam slash snål.

– Jag inser att det är stor skillnad och jag kommer att ta hjälp. Och jag ska gå en grundkurs i företagsekonomi, det har jag blivit lovad.

 

Vilka är dina erfarenheter som chef?

– Jag har varit redaktionssekreterare och arbetsledare här, en väldigt bra förberedelse. Och så har jag jobbat som radioproducent för olika program, det är som en sorts redaktör.

Men det är samma sak som med ekonomin: jag ska gå en kurs i ledarskap. Jag tror absolut inte att jag är en fullfjädrad vd och chefredaktör när jag kliver in, men det viktiga är att bli medveten om de brister man har och göra något åt dem.

 

Vilken är chefens uppgift?

– Att få folk att prestera och vara glada.

 

Styrelsen består av representanter för Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen. Ibland har de idéer om tidningens innehåll. Hur ska du tackla det?

– I de diskussioner vi har haft så har de och jag varit väldigt tydliga med att vi står helt självständiga och ska skriva hur och om vad vi vill. Men sedan kan vi ha en diskussion om innehållet där de, precis som alla andra läsare, kan ha sina åsikter.

 

Något som jag glömt att fråga om?

– Ska du inte fråga varför jag tror att jag blir bra på jobbet?

 

Jo. Varför blir du bra på jobbet?

– Jag har nämligen jättemycket energi, det är viktigt på ett sådant här jobb. Jag är nyfiken och intresserad. Och bra på att entusiasmera. Sedan är jag ganska hård mot folk som inte lämnar texter i tid.

 

 

 

Utbildad i England

Namn: Tove Leffler

Ålder: 35 år

Civilstånd: Särbo med Christopher Friman, reporter på tidningen Filter

Familj: "Gigantisk. Den största i världen, tror jag."

Bor: På Södermalm i Stockholm

Bakgrund: Treårig journalist- och radioutbildning i London. Har arbetat huvudsakligen på Sveriges Radio, bland annat på lokalradion, Folkradion i P3, kulturredaktionen och Medierna i P1. Var ett år på Dagens Nyheters kulturredaktion innan hon i augusti 2011 blev redaktionssekreterare på SvB.

Litteratur: Redaktör för antologin Könskrig, Atlas 2007. Författare till romanen Den kärleken, Atlas 2010.

Gör på fritiden: "Springer och reser".

Läser just nu: Silvia Avallones Stål. Ljudbok: Little Bee av Chris Cleave. E-bok: Maine av J. Courtney Sullivan

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.