Tillbaka

Han blir ny programchef för Bokmässan

2018-01-10
av Kalle Laxgård
Oskar Ekström blir ny programchef för Bokmässan.
Foto: Cato Lein

I april tillträder Oskar Ekström som ny programchef för Bokmässan. I tjänsten ligger ett tydligt mandat att utveckla mässans seminarieverksamhet.

Rollen som programchef för Bokmässan har varit vakant sedan Daniel Levin slutade förra våren.

Nu står det klart vem som blir hans efterträdare.

– Det här är ett drömjobb. Jag har jobbat med produktion av samtal om litteratur och samhällsfrågor under drygt tio år och Bokmässan har varit en plats jag återvänt till och arrangerat saker på, säger Oskar Ekström.

De senaste fyra åren har han jobbat på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, där han i samarbete med förlag och organisationer skapar samtal och andra arrangemang. Han har tidigare även arbetat med Svenska Pens fristadsprogram för utsatta författare.

Sin nya tjänst tillträder Oskar Ekström i mitten av april. Han ska då leda en redaktion på fyra personer att sätta samman Bokmässans program – som inkluderar cirka 400 seminarier per år.

– Seminarieprogrammet har sedan starten varit Bokmässans ryggrad, skulle jag vilja säga. Men man behöver alltid utvecklas och jag har fått ett tydligt utvecklingsmandat av mässans ledning, säger Oskar Ekström.

Enligt honom är Bokmässans vilja att utveckla programmet en viktig anledning till att han tar jobbet. Redan nu säger Oskar Ekström att han vill att seminarierna ska kureras mer än tidigare år, i samarbete med förlagen.

– Att vi går in och sätter ihop författare som funkar tillsammans, från olika förlag. Hittar konstellationer och inriktningar som attraherar publiken. Det jobbet är min styrka från Kulturhuset Stadsteatern.

Finns det något annat du vill förändra?

– Bokmässan har haft mycket internationella gäster, jag vill att de ska bli ännu fler. Vi behöver fler tankar och perspektiv utifrån.

– Sedan finns det en växande grupp av författare som hotas och förföljs på grund av sitt skrivande. Det är en viktig yttrandefrihetsfråga och något vill jag uppmärksamma ännu mer.

– Ännu en sak är att vi ska förstärka satsningen på skol- och biblioteksfrågor. Nu håller vi på att rekrytera en redaktör som ska jobba specifikt med det.

Efter de två senaste åren är det svårt att inte ta upp punkten Nya Tider. Hur har du sett på debatten från din horisont?

– Det är en jättesvår fråga. Det som är tydligt och klart är att fokus flyttats från det som är viktigt på Bokmässan: gäster, litteratur, förlag och författare. Jag tror att folk är trötta på den debatten, det har också visat sig i utvärderingar att alla vill vidare. Det är skönt att kunna blicka framåt nu.

I ett pressmeddelande säger Frida Edman, tillförordnad mässansvarig för Bokmässan:

– Det har varit ett stort intresse för tjänsten som programchef för Bokmässan. Oskar Ekström utmärker sig genom sin erfarenhet av programutveckling och sitt breda nätverk inom branschen. Han kommer som programchef, tillsammans med vårt team och våra samarbetspartner, att kunna bidra till en stark utveckling av Bokmässan.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.